Poslovni Dnevnik

Katarci napuštaju Crnu Goru i projekt vrijedan 300 mil. €

Turizam Qatari Diaru bez rješenja oduzeto zemljište za gradnju resorta koje su platili 1,4 milijuna eura

-

Pravomoćni­m rješenjem Uprave za nekretnine iz travnja 2014. godine, QD postaje isključivi vlasnik parcele u uvali Pržno kod Tivta

Kompanija Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro (QD) iz Tivta tužila je Osnovnom sudu u Kotoru državu Crnu Goru zbog bespravnog oduzimanja njihove, kako su naveli, po zakonu stečene imovine, doznaju Vijesti.

Zbog toga ova kompanija iza koje stoji katarski državni investicij­ski fond Qatari Diar, ozbiljno razmišlja da napusti Crnu Goru i svoj više od 300 milijuna eura vrijedan projekt Plavi horizonti, luksuzni resort u uvali Pržno kod Tivta.

“Investicij­a na Plavim horizontim­a dovedena je u pita- nje, a investitor prilično izvjesno napušta Crnu Goru, budući da im je bez obavijesti ili objašnjenj­a oduzeta imovina vrijedna milijune eura,” rekao je izvor Vijesti blizak Katarcima, dodajući kako se očekuje da će biti podnijete kaznene prijave protiv odgovornih.

Već su htjeli otići

U QDu tvrde da je jedna od najvećih katastarsk­ih parcela u kompleksu Plavi horizonti, 460/1 KO Nikovići površine 38.549 kvadrata, oduzeta kompaniji i upisana na HTP Primorje iz Tivta, kao korisnika i državu Crnu Goru kao vlasnika.

To je, prema riječima sugovornik­a Vijesti, urađeno u katastru bez donošenja bilo kakvog rješenja i bez obavijesti investitor­u da mu se oduzima imovina. Riječ je o parceli zapadno od plaže u uvali Pržno, koja je glavni dio budućeg UP Pržna II i bez koje QD ne može relizirati ništa od sadržaja predviđeni­h tim planskim dokumentom. Tu je parcelu QD od Primorja kupio početkom 2014. za oko 1,4 milijuna eura.

Kupoprodaj­ni ugovor ovjeren je kod bilježnika i tom prigodom je utvrđeno da na parceli 460/1 KO Nikovići ne postoje nikakvi tereti i ograri Pravomoćni­m rješenjem Uprave za nekretnine iz travnja 2014. godine, QD postaje isključivi vlasnik te parcele.

Iz QDa tvrde da je to rješenje i dalje pravomoćno i nikada nije mijenjano, ukida-

no niti je protiv njega podnijet bilo kakav izvanredni pravni lijek.

Sugovornik Vijesti iz QDa podsjeća na događaj iz ljeta 2014. kada su Katarci također najavljiva­li odlazak iz Crne Gore zbog imovinskih proble-

ma oko kompleksa od oko 270 tisuća kvadrata u uvali Pržno koji je QD za 25 milijuna eura kupio od Primorja 2010. godine.

Vlada je tada izvlastila vlasnike privatnih parcela, a svoj dio zemlje je QDu prodala i Općina Tivat, pa je katarska kompanija u listopadu 2016. ubrzala izradu projektne dokumentac­ije kako bi počela gradnja prvih objekata novog resorta, što je najavaljiv­ano za proljeće ove godine.

Prekršena obećanja

“Unatoč neispunjen­im obećanjima vlade, odnosno Ministarst­va održivog razvonju ja i turizma da će novi Zakon o turizmu od kojeg u mnogočemu ovisi održivost cijelog projekta, biti usvojen do kraja prosinca 2016., kao i Ministarst­va financija da će problem s parcelama koje su izvlaštene još 2014. godine biti riješeni sa zaštitniko­m imovinskop­ravnih interesa Crne Gore, mi smo početkom prosinca 2016. predali službeni zahtjev za izdavanje prve građevinsk­e dozvole, koja nam je izdana sa pet mjeseci kašnjenja, u travwww. 2017.”, rekao je izvor Vijesti. Preme njegovim riječima, Katarci su u međuvremen­u završili i svu obećanu projektnu dokumentac­iju za novi hotel i infrastruk­turu, te dobar dio vila u hotelskom kompleksu.

Dokumenti su trenutno na reviziji i po planu QDa, trebalo ih je predati Ministarst­vu održivog razvoja i turizma uz zahtjev za izdavanje građevinsk­e dozvole, do kraja kolovoza. Zbog spora s parcelom 460/1 to se najvjerova­tnije neće dogoditi i Katarci će do kraja ovog mjeseca možda i potpuno napustiti svoj projekt u Crnoj Gori.

U uvali Pržno predviđena je izgradnja mješovitog resorta, u čijem sklopu će se nalaziti hotel kategorije pet zvjezdica, kao i rezidencij­alne vile, spa centar, restorani, barovi, teniski tereni, otvoreni bazeni i drugi sadržaji. Prema vladinom izvještaju Qatari Diar je u realizacij­u projekta u Crnoj Gori dosad uložio 60 milijuna eura.

Čekaju reakciju države

“Novonastal­a situacija dovela je do odgode početka gradnje, a ozbiljno poljuljano povjerenje u pravni sustav i rad nadležnih organa i institucij­a, dovodi opet u pitanje cijelu investicij­u vrijednu više od 300 milijuna eura”, objasnio je sugovornik Vijesti.

Katarska kompanija sada čeka reakciju nadležnih državnih organa i ispravljan­je “pogreške” s praktičnim izvlaštenj­em dijela njihove imovine i to bez ikakvog obavješten­ja vlasnika, ili isplate nadoknade za oduzetu imovinu. QD je podnio tužbu protiv države Crne Gore i HTPa Primorje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Predviđena je izgradnja hotela s pet zvjezdica, vila, spa centra, restorana i bazena
FOTOLIA Predviđena je izgradnja hotela s pet zvjezdica, vila, spa centra, restorana i bazena
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia