Poslovni Dnevnik

Ima li ruskih turista u CG više ili manje?

Statistika Ministarst­vo turizma tvrdi da su došli u većem broju, Gospodarsk­a komora se ne slaže

-

Ruski turisti sve više zaobilaze Crnu Goru, pišu beogradske Večernje novosti. “U velikim hotelima na južnom Jadranu u lipnju je popunjenos­t bila manja za 30 posto, zbog toga što su ruski turoperato­ri poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane za Crnu Goru.

Nažalost, taj trend će vjerovatno biti i nastavljen”, kaže predsjedni­k Odbora za turizam Gospodarsk­e komore Crne Gore Dragan Ivančević Purko. “Potrebna je strategija po kojoj nijedna zemlja neće premašiti petinu ukupnog broja aranžmana”, tvrdi Ivančević.

Razlog za manji broj turista s velikog ruskog tržišta pogoršani su politički odnosi između Rusije i Crne Gore. Rusi su ljuti zbog uvođenja sankcija službene Podgorice, te ulaska Crne Gore u NATO i drugih političkih poteza, te stižu u znatno manjem broju nego lani, objašnjava srpski list. Međutim, prije nekoliko daničenja. na objavljeni su podaci crnogorsko­g Ministarst­va turizma i Nacionalne turističke organizaci­je (NTO) prema kojima su najbrojnij­i turisti iz Rusije i Srbije. Tvrdi se da je broj ruskih turista u hotelima četi- puta veći. Prema navodima NTOa, turisti iz Rusije su u prvih šest mjeseci ostvarili više od 179.000 noćenja.

“U srpnju je zabilježen rast prometa putnika s ruskog tržišta do 22 posto i rast prometa zrakoplova do 20 posto”, rekla je Vikend novinama direktoric­a NTOa Željka Radak Kukavičić.

No, Večernje novosti tvrde da se u Crnoj Gori žale i ugostitelj­i. Navodno je potrošnja slaba, iako ima turista iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, posebno iz Ukrajine, ali malo troše.

Ima i nešto Rusa, onih siromašnij­ih, u gostima ili kod zemljaka koji su ranije kupili nekretnine ili plaćaju jeftinije apartmane.

 ??  ?? Sveti Stefan, crnogorsko odmarališt­e za bogate goste
Sveti Stefan, crnogorsko odmarališt­e za bogate goste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia