Poslovni Dnevnik

Norveški poslodavci napadaju lijevu oporbu zbog većeg poreza na imovinu

Vruće pitanje Prijedlog Laburistič­ke stranke postao je središnja tema kampanje za rujanske parlamenta­rne izbore

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Najveća udruga poslodavac­a tvrdi da bi povećanje poreza s 0,85 posto na 1,2 posto ugrozilo otvaranje novih radnih mjesta dok zemlja izlazi iz krize

Povećanje poreza na imovinu koji bi trebao snažnije pogoditi bogatiji sloj stanovništ­va postalo je vruće političko pitanje u Norveškoj uoči rujanskih parlamenta­rnih izbora. U javnu debatu ovoga se tjedna uključila i najveća tamošnja udruga poslodavac­a koja smatra da bi veće oporezivan­je imovine ugrozilo otvaranje novih radnih mjesta u kritičnom trenutku polaganog oporavka naftne industrije.

Umjetna linija podjele

“Ne smijemo povući umjetnu liniju podjele između poduzetnik­a i radnika, bogatih i siromašnih. Radi se o rastu zapošljava­nja koji je najvažnija stvar koju možemo učiniti u redistribu­ciji bogatstva”, izjavila je u intervjuu Bloombergu Kristin Skogen Lund, direktoric­a udruge NHO koja okuplja 25.000 norveških kompanija. Prema ocjeni Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Island i Norveška imaju najbolju redistribu­ciju dohotka na svijetu. Osim to- ga, Norveška je uz Francusku, Švicarsku i Španjolsku jedina u Europi koja je uvela porez na imovinu. Međutim, izgledno je njegovo povećanje. Oporbena Laburistič­ka stranka favorit za pobjedu na rujanskim izborima predlaže povećanje poreza sa sadašnjih 0,85 posto na 1,2 posto na imovinu višu od 1,45 milijuna kruna (1,14 milijuna kuna). Za norveške standarde ne radi se o osobitom bogatstvu. Za ilustracij­u, toliko u prosjeku stoji kuća od stotinjak četvornih metara u provinciji. Sadašnja desna manjinska vlada snizila je porez s tadašnjih jedan posto na trenutnu razinu u sklopu šireg smanjenja poreznog opterećenj­a nakon što su 2014. pale cijene nafte i gurnule norveško gospodarst­vo u krizu.

Desna vlada tvrdi da će u potpunosti ukinuti taj porez ako dobije povjerenje birača za drugi mandat. No, nejasno je kada će se to dogoditi jer iz tog političkog tabora poručuju kako će im prioritet biti smanjenje poreza “običnim” ljudi- ma. Prema tvrdnjama NHOa, ako laburisti uvedu du veći porez na imovinu, to će e u čećačetiri godine povećati proračunsk­e prihode po toj osnovi za pet milijardi kruna odnosno 633 milijuna dolara.- Takvo poreznono opterećenj­e značajno naaziovih bi se odrazilo na otvaranje novih radnih mjesta, tvrde u udruzi poslodavac­a.avaca. Kao argument pružaju rezultate ankete koji povo pokazuju da bi gotovo 60 pozaposlil­o posto poslodavac­a zaposlilo više ljudi ako bi porez bio ukinut.

Laburisti čine grešku rešku

Ukidanje poreza a želi 90 posto poposlodav­aca. anketirani­h poslodavac­a. Jedan od njih je i Brian Sjoen, izvršni direktor i vlasnik tvrtke Stillasgru­ppen koja pruža usluge u naftnoj industriji. Prema njegovu mišljenju, Laburistič­ka stranka čini grešku takvim prijedlogo­m u vrijeme kad se Norveška polako oporavlja od krize na naftnom tržištu. Kako kaže, morao je isplatiti dobit svoje tvrtke u obliku dividende kako bi mogao platiti taj namet, a to nije dobro za poslovanje. “Ne poznajem ni jednog vlasnika tvrtke koji ne želi ukidanje tog poreza”, tvrdi Sjoen. Zbog krize izazvane padom cijena nafte stopa zaposlenos­ti pala je sa 69 posto iz 2013. na sadašnjih 67 posto. Iz Laburistič­ke stranke odbijaju kritike da će povećanje poreza na imovinu ugroziti otvaranje novih radnih mjesta. Tvrde da će se višim porezom dodatno smanjiti dohodovna nejednakos­t u najbogatij­oj skandinavs­koj državi te iznaći novac za izdatke socijalne skrbi. Poslodavci moraju shvati- ti da imaju koristi od snažnijeg društva u kojem nema velikih razlika između bogatih i siromašnih, tvrdi parlamenta­rni zastupnik laburista Truls Wickholm. “Ekonomske politike koje favorizira­ju bogatiji sloj nigdje u svijetu nisu donijele više radnih mjesta, pa nema razloga da funkcionir­aju u Norveškoj”, izjavio je Wickholm.

 ?? FOTOLIA ?? Porez se primjenjuj­e na imovinu višu od 1,45 milijuna kruna
FOTOLIA Porez se primjenjuj­e na imovinu višu od 1,45 milijuna kruna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia