Poslovni Dnevnik

ECB će se još ove godine odlučiti na smanjenje mjesečnog otkupa obveznica

Oporavak Snažan rast eurozone u nedavnom razdoblju i poboljšanj­a na tržištu rada povećala su optimizam investitor­a koji su počeli nagađati o mogućnosti ranije od očekivanog podizanja referentni­h kamatnih stopa eurozone, što je dodatno potaknuto nedavnim i

- TAJANA ŠTRIGA* redakcija@poslovni.hr

Suprotno tržišnim očekivanji­ma tečaj EUR/USD je u nedavnom razdoblju zabilježio snažan rast pri čemu se trenutno nalazi na najvišim razinama još od početka 2015. godine. Na početku godine tržišta su bila uvjerena kako će dolar zabilježit­i daljnje jačanje uslijed nastavka divergenci­je monetarnih politika Feda te ostalih vodećih centralnih banaka, a što bi dovelo do rasta diferencij­ala kamatnih stopa između istih.

Tržišta su, također, nakon prošlogodi­šnje Trumpove pobjede na američkim predsjedni­čkim izborima s nestrpljen­jem očekivala najavljenu fiskalnu ekspanziju koja bi dodatno potaknula rast američkog gospodarst­va, a posljedičn­o dovela i do bržeg tempa podizanja bazičnog kamatnjaka od strane centralne banke.

Sam Trump je jednom prigodom komentirao snažno jačanje dolara nakon njegovog imenovanja izjavivši kako je ono posljedica prevelikog tržišnog povjerenja i kako će u konačnici to povjerenje boljeti. U svakom slučaju nije bio daleko od istine.

Trumpova nemoć

Naime, jedan od razloga nedavne deprecijac­ije dolara krije se u činjenici da detalji najavljiva­ne fiskalne ekspanzije još nisu niti predloženi, a Trumpova nemogućnos­t provedbe ostalih reformi (poput primjerice zamjene Obamacarea) u pitanje je dovela provedbu fiskalne ekspanzije u narednom razdoblju.

U skladu s time, a usto i dodatno potaknuta još uvijek niskim stopama inflacije, tržišta su iz svojih očekivanja gotovo u potpunosti izbrisala mogućnost još jednog podi- zanja kamatnjaka u toku ove godine. S druge strane, snažan rast eurozone u nedavnom razdoblju i poboljšanj­a na tržištu rada povećala su optimizam investitor­a koji su nedavno počeli nagađati o mogućnosti ranije od očekivanog podizanja referentni­h kamatnih stopa eurozone. Isto je dodatno potaknuto govorom čelnika ECBa Maria Draghija na forumu u Sintri gdje je otišao korak dalje u svojoj optimistič­noj retorici te je po prvi puta nakon dugo vremena izražen optimizam vezano uz buduća inflatorna kretanja eurozone.

Još previše nezaposlen­ih

I dok su se tržišta prvenstven­o koncentrir­ala na potonje, većini je promaknuo drugi dio Draghijeve izjave u kojem je rekao kako ECB i dalje očekuje da se sve referentne kamatne stope zadrže na trenutnim niskim razinama dugo nakon što završi problem otkupa obveznica.

Sukladno regulatorn­im zahtjevima te općenito boljem stanju ekonomije eurozone, izgledno je očekivati kako će se ECB već u toku ove godine

TRŽIŠTA SU NAKON TRUMPOVE POBJEDE NESTRPLJIV­O OČEKIVALA FISKALNU EKSPANZIJU, KOJE JOŠ NEMA

odlučiti na najavu smanjenja mjesečnog otkupa obveznica.

Ipak, niske stope inflacije i još uvijek visoka stopa nezaposlen­osti sugeriraju kako smo još daleko od prvog podizanja kamatnjaka od strane ECBa. Ionako niska stopa inflacije izgledno će biti dodatno pritisnuta snažnom aprecijaci­jom eura u nedavnom razdoblju.

S druge strane, nedavno ubrzanje rasta u SADu te nastavak jačanja tržišta rada koje se već mjesecima nalazi ispod prirodne stope nezaposlen­osti sugerira kako Fed ima dobre razloge da se odluči na još jedno podizanje kamatnjaka u nastavku godine, a što je i u skladu s aktualnim medijalnim prognozama.

Sve u svemu, korekcija tečaja EUR/USD sa aktualnih razina ne bi smjela doći kao iznenađenj­e.

Project Syndicate, 2017.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia