Poslovni Dnevnik

Kimove prijetnje srušile dionice, a podigle švicarac

Eskalacija napetosti Najavom napada na Guam ulagači pohrlili u ‘sigurne luke’

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tečaj švicarskog franka skočio je 0,6 posto, najviše u dva tjedna, dok je zlato poskupilo 1,3 posto na 1279 dolara

Prijetnje iz Sjeverne Koraje da će napasti američki otok u Tihom oceanu u srijedu su srušile cijene dionica od Azije, preko Europe do Amerike, a snažno podigle cijenu zlata te japanskog jena i švicarskog franka.

Pritisak u Europi

Na europskim burzama u srijedu poslijepod­ne indeksi su se spustili pod pritiskom eskalacije geopolitič­kih napetosti između SADa i Sjeverne Koreje. Paneuropsk­i Stoxx 600 indeks oko 15 sati bio je u minusu jedan posto, pri čemu su svi dionički sektori bilježili minuse. Istodobno, londonski FTSE 100 indeks spustio se 0,84 posto, na 7479 bodova, frankfurts­ki DAX za 1,5 posto, na 12.107 bodova, a pariški CAC za 1,79 posto, na 5124 boda. U Aziji je padom predvodio japanski indeks Nikkei oslabivši 1,3 posto. No, zato je ojačao japanski jen koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je na 110,10 jena, dok je u utorak iznosio 110,60 jena. Uz japansku valutu, investitor­i su pohrlili i u švicarski franak koji je skočio 0,6 posto prema dolaru, najsnažnij­e u dva tjedna, te se zelenom novčanicom trgovalo po 96,88 centima. Sigurnom lukom smatra se i zlato koje je poskupilo 1,3 posto, pa se njime trgovalo po 1279 dolara za uncu. Podsjetimo, ulagače su prvo uznemirile izjave predsjedni­ka SADa Donalda Trumpa, koji je poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio” ako nastavi prijetiti SADu.

Smanjili nuklearnu glavu

Njegova izjava s odmora u Bedminster­u uslijedila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještaj­ne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jednu od svojih međukontin­entalnih raketa. U srijedu po otvaranju trgovanja na Wall Streetu cijene američkih dionica također su slijedile trend na azijskim i europskim tržištima. Dow Jones je oslabio 0,15 posto, a S&P 500 0,3 posto dok je najveći gubitak bilježio Nasdaq oslabivši gotovo 0,7 posto. “Trumpov odgovor bio je agresivan i zato je tržišta skrenulo prema dolje“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O’Neil Securities.

Svega nekoliko sati nakon Trumpove izjave, Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da “pažljivo razmatra” plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama. Glasnogovo­rnik sjevernoko­rejske vojske, u priopćenju koje je prenijela novinska agencija te zemlje KCNA, rekao je da će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong Un donese odluku. Plan će biti uskoro predstavlj­en Vrhovnom zapovjedni­štvu, rekao je glasnogovo­rnik, ali nije spominjao nikakav datum.

PO OTVARANJU TRGOVANJA NA WALL STREETU AMERIČKE DIONICE TAKOĐER SU SLIJEDILE TREND S AZIJSKIH I EUROPSKIH BURZI, A NAJVIŠE JE GUBIO TEHNOLOŠKI INDEKS NASDAQ

 ?? REUTERS ?? Poruka iz Pyongjanga da se pomno razmatra plan raketnog napada prenerazil­a je financijsk­i svijet
REUTERS Poruka iz Pyongjanga da se pomno razmatra plan raketnog napada prenerazil­a je financijsk­i svijet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia