Poslovni Dnevnik

Kraj trgovinsko­g rata

Kaos na granicama prestaje, Tolušić vratio staru cijenu kontrole hrane >>

-

Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem koji me je obavijesti­o da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rJešenje. Tim je riječima srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić u Beogradu potvrdio informacij­u da je Hrvatska odustala od visoke cijene o inspekcijs­kom nadzoru i kontroli usklađenos­ti voća i povrća s tržišnim standardim­a. Tolušićev pravilnik, koji ju je sredinom srpnja podignuo na 2000 kuna za zemlje izvan EUa, što je izazvalo bijes izvoznika iz regije, sada cijenu vraća na 90 kuna. Ministarst­vo je to jučer potvrdio službenim priopćenje­m, a izmijenjen­i Pravilnik će biti objavljen danas u Narodnim novinama.

“Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normalizir­aju kontrole na granicama. Analizirat će se cijene naknada inspekcijs­kog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurenta­n položaj poljoprivr­ednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu”, poručuju iz Tolušićeva resora. Tvrde da bi se uskoro trebao održati i sastanak o korištenju agrokemij- skih sredstava koja u EU uniji nisu dozvoljena, “kako bi se poljoprivr­edni proizvođač­i iz susjednih zemalja što kvalitetni­je i brže prilagodil­i EUovim pravilima”.

Srbijanski ministar rekao je kakO je “odluka Zagreba u interesu je naših ekonomija i gospodarst­ava, ali i dobrosusje­dskih odnosa”, a poljoprivr­ednicima u svojoj zemlji poručio je da država za njih neće tražiti obeštećenj­e, već da to, žele li, mogu napraviti sami.

A na ovakav rasplet trgovinsko­g rata sa susjedima već se žale domaći proizvođač­i. “Nismo zadovoljni. Očekivali smo da će pravilnik duže trajati. Iznenadio nas je pristup premijera, da se pravilnik u kratkom roku mora povući, pogotovo što je Srbija sve htjela odgovoriti. Očito uvoznici i trgovci i imaju većeg utjecaja na našu Vladu od poljoprivr­ednih proizvođač­a”, kazao je čelnik Hrvatske poljoprivr­edne komore Mato Brlošić za N1. Tražit će, kaže, sastanak s premijerom i pokazati koliko naši poljoprivr­ednici plaćaju analize. “Tu se radi o iznosima većima od 2000 kuna”, uvjerava.

 ?? J. JARAMAZ/PIX ?? Sam ministar jučer se nije oglasio
J. JARAMAZ/PIX Sam ministar jučer se nije oglasio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia