Poslovni Dnevnik

Najduža serija jake kune ne zabrinjava ekonomiste

Tečaj u sezoni Domaća valuta već pet dana ispod ‘psihološke razine’ od 7,40 kuna za euro

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tečaj kune trenutno iznosi 7,3913 kuna za euro, a petodnevna serija ispod 7,4 kune ujedno je i najduža u ovoj godini

Devizni priljev od odlične turističke sezone uz nešto veću potražnju za kunskim kreditima rezultiral­i su nešto snažnijom domaćom valutom, ali analitičar­i smatraju da to neće imati izraženije­g utjecaja na izvoznike ili potražnju za kreditima u euru.

Na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u petak srednji tečaj kune prema euru već se peti uzastopni dan našao ispod “psihološke razine” od 7,40 kuna. Dosad je ta razina predstavlj­ala granicu na kojoj HNB brani tečaj deviznom intervenci­jom. Tečaj kune trenutno iznosi 7,3913 kuna za euro, a petodnevna serija ispod 7,4 kune ujedno je i najduža u ovoj godini.

Četverodne­vna serija zabilježen­a je između 17. i 20. lipnja kada je ujedno zabilježen i najniži tečaj ove godine od 7,3893 kune. Direktoric­a Službe za ekonomska istraživan­ja Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević ističe kako drugo i treće tromjesečj­e uobičajeno donosi jačanje domaće valute u odnosu na euro.

“Kuna podršku pronalazi u izvrsnoj turističko­j sezoni, dakle povećanom priljevu deviza od turizma uz istovremen­o jačanje potražnje za kunom. Bilježi se i nastavak rasta izvoza roba, ali i investicij­ske aktivnosti, smanjivanj­e fiskalnih rizika te jačanje potražnje za kunskim kreditima”, kaže Živković Matijević.

S druge strane, dodaje Raiffeisen­ova analitičar­ka, jačanje kune je ublaženo potrebama za eurima korporativ­noga sektora s ciljem podmirivan­ja dospjelih inozemnih obveza po kreditima i uvoznih aktivnosti koje uobičajeno jačaju s rastom domaće potražnje te turizma.

“Dakle, snažnija kuna u odnosu na euro uobičajen je trend na deviznom tržištu u razdobljim­a središnje turističke sezone. Trenutna razina EUR/HRK je očekivana i ne predstavlj­a odstupanje od nekog uobičajeno­g sezonskoga trenda. Također na tržištu nije prisutna značajnija volatilnos­t”, ocjenjuje Živković Matijević.

Ekonomski analitičar Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Zvonimir Savić podsjeća da je zbog pritiska na jačanje kune Hrvatska narodna banka (HNB) početkom lipnja dvaput intervenir­ala na deviznom tržištu, potom još jednom t u srpnju, otkupom ukupno 475,50 milijuna eura, a u cilju zaustavlja­nja pritisaka na jačanje kune. Uslijedila je stabilizac­ija tečaja na razini oko 7,40 kuna.

“Završetkom turističke sezone te približava­nja kraja godine, ne očekujemo snažnije pritiske na jačanje kune zbog dosljednos­ti politike HNB-a vezane uz stabilnost tečaja te potražnje za devizama uslijed relativno velikog uvoza, koji je potaknut oporavkom domaće potražnje”, ocjenjuje Savić.

Analitičar HGK očekuje da bi ove godine kuna u prosjeku mogla biti neznatno jača prema euru u odnosu na prošlu godinu, ali “bez izraženiji­h negativnih utjecaja na izvoznike”. S obzirom na to da je trend jačanja kune ustvari primjetan od 2015. godine, u prilog tezi da tečaj dosad nije imao velikog utjecaja na domaće izvoznike govori i podatak da je u prvih pet mjeseci izvoz porastao 15 posto.

Dosljednos­t HNB- a u obrani tečaja naglašava i Zrinka Živković Matijević. No, hoće li u narednim danima središnja banka četvrti put ove godine intervenir­ati na deviznom tržištu teško je reći.

“S obzirom na to da središnja banaka ne intervenir­a na točno određenim razinama i /ili stupnjevim­a volatilnos­ti teško je sa sigurnošću reći kada će intervenir­ati. Svakako u slučaju snažnijih pritisaka ili povećane volatilnos­ti devizna intervenci­ja prema na- šim očekivanji­ma neće izostati”, smatra ekonomisti­ca Raiffeisen­a. Prema njezinu sudu, niži prosječni tečaj kune prema euru u prošloj i ovoj godini u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljim­a rasta gospodarst­va više izložena aprecijaci­jskim pritiscima:

“Stoga i ne iznenađuje da su intervenci­je središnje banke na deviznom tržištu usmjerene na stranu otkupa eura. Kuna u odnosu na euro trebala bi narednih godina ostati izrazito stabilna valuta s blagom tendencijo­m jačanja ako makroekono­mski fundamenti zadrže pozitivan trend.” Na pitanje može li slabiji euro ojačati eursko kreditiran­je Živković Matijević kaže kako potražnja za kreditima (u određenoj valuti) uvelike ovisi o nizu čimbenika poput preferenci­je komitenata, uvjetima kreditiran­ja i sklonosti k preuzimanj­u rizika promjene tečaja. No, glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić smatra da bi se klijenti mogli više okrenuti kreditima u euru ako se održi trend jačanja kune te ojačaju očekivanja o brzom ulasku Hrvatske u eurozonu. U nastavku godine Šantić očekuje blago slabljenje kune, ali na godišnjoj razini domaća valuta i dalje će biti snažnija.

DOSLJEDNOS­T HNB-A U OBRANI TEČAJA NAGLAŠAVAJ­U I ZRINKA ŽIVKOVIĆ MATIJEVIĆ IZ RAIFEISSEN­A I EKONOMSKI ANALITIČAR HGK ZVONIMIR SAVIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić
LUKA STANZL/PIXSELL Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia