Poslovni Dnevnik

Srpska kućanstva plaćaju najjeftini­ju struju u Europi

Nema štednje Električna energija za pet puta manju cijenu nego u Danskoj i Njemačkoj, a potrošnja znatno veća

-

Oko 2,5 milijuna kućanstava u Srbiji potroši svake godine gotovo pet puta više električne energije od europskog prosjeka

Kućanstva u Srbiji imaju najnižu cijenu električne energije u Europi, struja ne samo da je jeftinija u usporedbi s razvijenim europskim državama, već je njena cijena najpovoljn­ija i u odnosu na zemlje u regiji, piše Blic. Građani Srbije imaju pet puta jeftiju struju nego što je plaćaju u Danskoj i Njemačkoj, ili četiri puta u usporedbi s Belgijom.

Prema podacima Elektropri­vrede Srbije (EPS), kućanstva u Srbiji trošila su u prosjeku 385 kilovatsat­i električne energije mjesečno u razdoblju od siječnja do svibnja 2017. godine, a prosječan račun iznosio je 2562 dinara (oko 158 kuna) bez uračunatih naknada i poreza.

“Prosječan mjesečni račun kućanstava za električnu energiju u Srbiji iznosi 3501 dinara (oko 216 kuna), kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije (OIE), trošarina, PDV i TV pristojba”, objašnjava­ju iz EPSa. U Srbiji je PDV za električnu energiju 20 posto, a trošarina 7,5 posto. Naknadaa za povlaštene proizvođač­e- po električne kilovatsat­u, energijea za iiza iz OIE iznosi 0,093 dinara javni medijski servis 150 50 dinara.

Promijenit­i navike

Zbog niske cijene struje,uje, potrošnja u u Srbiji Srbiji potrošiu odnosu odnatkuroš­i na Europu je znatno veća.

Oko 2,5 milijuna kućanstava gotovo prosjeka,pet putaa svakakoviš­e električne elekropkoj­e energije od europskog jedan “Akood razlogase promijenei niskakacin­e neke nenstvimac­ijena. od navika u kućanstvim­anenstvima i učinkovito­energije može koriste se električni električel­ektričsman­jiti smanjiti uređaji, potrošnja električne

za 20 poposto”, tvrde u EPSu. Za kupce na zajazajamč­enoj opskrbi, skopskrbi, tj. za kućanstva ćakućanstv­a i tvrtke ketvrtke koje troše manmanje od 30.000 kilovakilo­vatsati (kWh) godišngodi­šnje, cijenu elektrelek­trične energije odoodobrav­a Agencija cijaAgenci­ja za eneenerget­iku. U skladu s metodologi­jommet koju je propisala Agencija za energetiku, u razrazdobl­ju od 30 dana granice zelenezele zone potrošnje trošnjepot­rošnje su do 35350 kWh, plave veplave zone od 351 kkWh do 1600 kWh, a crvene zzona više od 1600 kWh. Ovisno o zonizon ovisi i cijena nacijena kilovatsat­a, a ona koja se obračunava u nonoćnoj tarifi je nekoliko puta nižniža od dnevne. Istraživan­je Ninamedije pokazuje da je prema mišljenju 30,8 posto građana Srbije najveća posljedica prekomjern­e potrošnje električne energije na globalnoj razini nesigurnos­t u opskrbi strujom, a to u većem broju smatraju ispitanici iz Beograda i zapadne Srbije.

Siromašnim­a besplatno

Polovina građana smatra da osobno mogu pozitivno utjecati na održivi razvoj i prekomjern­u potrošnju struje, a to su uglavnom građani sa završenom višom školom i fakultetom. Više od polovine građana Srbije (52,7 posto) navodi da se najviše griju na drva, dok 23,4 posto koristi centralno grijanje, dok se 12,6 posto ispitanika grije na struju, a samo 7,2 posto građana za grijai nje koristi plin. Pravo na besplatnu struju i plin iskoristil­o je od početka ove godine oko 70.000 najsiromaš­nijih u Srbiji, piše Politika. To je za oko 2000 više nego 2016., ali ih je i dalje malo, jer bi u Srbiji tu pogodnost moglo koristiti oko 250.000 osoba.

Razlog za to je prije svega složena i za njih skupa procedura za dobivanje suglasnost­i. Da bi osigurali nužne dokumente i platili pristojbe za dobivanje statusa povlašteno­g kupca treba im od 2000 do 2500 dinara, što većina ne može platiti. Otežavajuć­a okolnost je što ta kategorija potrošača mora prije toga platiti sve dugove za komunalije, da bi uopće mogli podnijeti zahtjev za besplatnu struju i plin.

 ??  ??
 ?? FOTOLI ?? Kućanstva u Srbiji troše u prosjeku 385 kilovatsat­i električne energije mjesečno
FOTOLI Kućanstva u Srbiji troše u prosjeku 385 kilovatsat­i električne energije mjesečno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia