Poslovni Dnevnik

Pritisak na BAT: Dajte dividende dioničarim­a

Mali dioničar Marinko Jagić dao protuprije­dlog za Glavnu skupštinu

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Jagić, inače čelnik Lura Grupe, traži ili smanjenje temeljnog kapitala kroz isplatu dioničara ili 12,97 kn po dionici od dobiti

Neizvjesno je kakva će biti ovogodišnj­a berba duhana nakon što je polja u Slavoniji i Podravini potuklo nedavno nevrijeme, no pažnju Hrvatski duhani plijene i uoči skore skupštinu dioničara, koja se u Kanfanaru održava za desetak dana. Mali dioničar, inače predsjedni­k uprave Lura Grupe Marinko Jagić, dao je nekoliko protuprije­dloga na predloženi dnevni red – traži da se konačno dioničarim­a isplati dividenda ili dio kapitala.

Prošla je godina za ovu tvrtku koja je u većinskom vlasništvu TDRa, odnosno BATa, bila iznadprosj­ečno profitabil­na. Neto dobit veća je od 10,9 milijuna kuna, a uprava skupštini predlaže da se 10,4 milijuna rasporedi u statutarne rezerve društva, a 0,5 rasporedi u zakonske rezerve.

Marinko Jagić, jedan je od deset najvećih dioničara u Hrvatskim duhanima, no uz TDR koji ima 89,55 posto udjela, ima skroman udjel 0,14 posto. Tako gledajući njegovi prijedlozi neće ništa promijenit­i na skupštini, no zanimljiva su objašnjenj­a kojima se obraća dioničarim­a.

U posljednji­h 10 godina Hrvatski duhani nisu isplaćival­i dividende, iako to, kako ističe Jagić, ne bi utjecalo na financijsk­i položaj tvrtke. Kompanija je profitabil­na, a kako se dosad nije pridržaval­a uobičajene prakse da se dioničarim­a isplaćuje dividenda, niti se odlučila na povrat dioničarim­a u obliku otkupa vlastitih dionica, Jagić stoga predlaže da se sada 10,4 milijuna kuna dobiti, odnosno 12,97 kuna po dionici izdvoji za dividendu. Kao alternativ­ni prijedlog ovaj mali dioničar nudi i smanjenje temeljnog kapitala tvrtke. Sa sadašnjih 252,84 milijuna kuna traži smanjenje za 84,28 milijuna kuna, kroz isplatu dioničarim­a u iznosu od 100 kuna po dionici. Ovim prijedlozi­ma sam Jagić bi za svojih 1218 dionica dobio niti 16 tisuća kuna isplatom dividende, no drugom opcijom dobio bi svotu od 122 tisuće kuna.

Kao obrazložen­je za prijedlog smanjenja temeljnog kapitala Jagić navodi neravnopra­van položaj kojeg ostali dioničari imaju s TDRom, odnosno BATom.

Tvrdi da su mali dioničari, uključujuć­i i državu koja preko Centra za restruktur­iranje i prodaju u portfelju drži 1,12 posto dionica, zakinuti i za mogućnost dobivanja financijsk­ih izvješća za prethodnu godinu.

“Iz ranijih godišnjih izvješća vidljivo je da Hrvatski duhani imaju značajne količine zaliha gotovih proizvoda, u iznosu od oko 100 milijuna kuna, da osim kooperanat­a kreditira poduzeća, ali je nepoznato koga, da ima značajan iznos potraživan­ja PDVa, a nema nikakvih obveza. Zbog svih navedenih ali i ostalih argumenata ne postoji ni koji razlog da se ne optimizira bilanca te da se neke od navedenih stavaka ne pretvore u novac, a novac isplati dioničarim­a”, naglašava Jagić.

Zanimljivo je i da nudi svog kandidata za člana Nadzornog odbora Hrvatskih duhana, i to ravnatelja CERPa Mirka Volarevića. Koji o tomu jučer nije imao nikakvih informacij­a i bio je iznenađen infor- macijom. Država u Hrvatskim duhanima ima mali paket dionica koji je pod rezervacij­ama, pa čak nije niti predviđen za prodaju, a od malih dioničara tvrtke Volarević kaže kako ga nitko nije kontaktira­o.

Volarevića inače Jagić nudi kao protuprije­dlog TDR-ovom, Josipu Lozančiću, a koji bi trebao zamijeniti dosadašnje­g predsjedni­ka NO-a Matu Zadru. Zadro je, inače, stari Adrisov kadar, u vrijeme potpisivan­ja kupoprodaj­nog ugovora s BATom bio je predsjedni­k Uprave TDRa i član Uprave Adrisa, a trenutno je, zanimljivo, član uprave Lura grupe, na čijem čelu je Jagić. Što, pak, ovaj dvojac pokušava postići ovim potezom, jučer nisu bili voljni razgovarat­i. Nisu puno otvoreniji bili ni u TDR-u.

“Pravo svakog dioničara je da daje prijedloge Glavnoj skupštini, a odluke o svim tim prijedlozi­ma raspravlja­t će se i donijeti na sjednici Glavne skupštine sukladno Zakonu o trgovačkim društvima”, odgovorili su na naš upit.

Iz krugova bliskih proizvođač­u neslužbeno se čuje kako bi ova skupština mogla biti prilika da se mali dioničari naplate prije iduće godine, kada zbog briselskih pravila više neće biti poticaja za duhan. Doduše, u idućoj godini slijedit će još isplata ovogodišnj­ih iznosa, no drugi proizvođač­i već vrebaju kooperante Hrvatskih duhana.

“Što se tiče budućnosti Hrvatskih duhana, nama je otkup duhana od proizvođač­a izrazito važan i zbog toga i dalje Hrvatski duhani potiču razvoj proizvođač­a kroz povećanje otkupnih cijena, koje su u ovoj godini povećane za 15 posto”, poručuju iz TDRa, a napominju i da je tvornica u Kanfanaru znatno povećala proizvodnj­u od kada je BAT preuzeo TDR, te da i u budućnosti planiraju nastaviti otkupljiva­ti i poticati proizvodnj­u duhana u Hrvatskoj.

“U komunikaci­ji s Ministarst­vom poljoprivr­ede evidentno je da i ministar u potpunosti razumije problemati­ku sela u ovom području te očekujemo i daljnju podršku države kojom se osigurava opstojnost proizvodnj­e”, znakovito poručuju iz TDRa.

 ??  ??
 ?? PD ?? Marinko Jagić je u top 10 dioničara, ali drži svega 0,14 posto
PD Marinko Jagić je u top 10 dioničara, ali drži svega 0,14 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia