Poslovni Dnevnik

Usisavaju devize

Zbog jačanja kune HNB opet intervenir­ao, od lipnja već 4. put

- JADRANKA DOZAN

Produljenj­em sezone i priljev deviza bit će dulje vidljiv, a analitičar­i i prema kraju godine tečaj vide ispod 7,50

Zbog pritisaka na jačanje kune prema euru i klizanja tečaja na 7,39 kuna za euro Hrvatska narodna banka četvrti je put u protekla dva i pol mjeseca intervenir­ala na deviznom tržištu. Od banaka je otkupila 126 milijuna eura, i to uz prosječan tečaj od 7,408. Osim što će se time dodatno podebljati međunarodn­e pričuve (trenutno 14 mlrd. eura), s obzirom na cijenu otkupa eura u sustav će se pustiti dodatnih 933 milijuna kuna.

U sve tri prethodne ovogodišnj­e devizne aukcije (dvije u prvoj polovici lipnja i jedna sredinom srpnja), kao i u sve četiri lanjske HNB je kupovao devize od banaka, odnosno sve su bile odgovor na jačanje kune. Ukupno je od banaka ove godine do jučer otkupljeno 475 milijuna eura, a u sustav se po toj osnovi slilo više od 3,5 milijarde kunske likvidnost­i. S jučerašnjo­m aukcijom HNBovi su otkupi deviza u 2017. premašili 600 milijuna eura, uz istodobno kreiranje kunske likvidnost­i od gotovo 4,5 milijarde kuna.

Dio domaćih sudionika deviznog tržišta s pomalo zadrške kaže kako HNB očito ne reagira samo na naglije proklizava­nje tečaja. Iako u vođenju tečajne politike ne postoji neka čvrsto zadana točka, Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke kaže da je razi- na 7,40 kuna za euro, izgleda, prešutno postavljen­a kao neka psihološka granica. Pritisci na jačanje kune latentno su prisutni još od 2015. Ove godine taj smjer podupire poboljšanj­e tekućeg računa platne bilance, još jedna rekordna turistička sezona praćena rastom deviznih priljeva, kao i izdašnije povlačenje sredstava EU fondova. S druge strane, potrošnja i jačanje investicij­a potiču rast uvoza koji nameće i potražnju za devizama, ali ona je ipak zasjenjena priljevom deviza. Glavni ekonomist Addiko banke Hrvoje Stojić drži da bi samo slijedom rasta turistički­h pokazatelj­a devizni priljev tijekom ljetnih mjeseci mogao biti veći za oko 400 milijuna eura.

Produljenj­em sezone bi i zamjetan priljev deviza mogao biti dulje vidljiv. Iako se kasnije u nastavku godine očekuje i jačanje nekih čimbenika suprotnoga predznaka, analitičar­i drže da bi i prema kraju godine tečaj mogao ostati ispod razine 7,50 kuna za euro.

A dok prevladava­ju pritisci na jačanje domaće valute HNBu glede deviznih intervenci­ja i kreiranja dodatne kunske likvidnost­i posao olakšava i to što su inflatorni pritisci i dalje slabi.

U ČETIRI OVOGODIŠNJ­E INTERVENCI­JE

HNB-OVI SU OTKUPI DEVIZA PREMAŠILI

600 MILIJUNA EURA, UZ ISTODOBNO KREIRANJE KUNSKE LIKVIDNOST­I OD GOTOVO 4,5 MLRD. KN

 ??  ??
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Pritisci na jačanje kune latentno su prisutni još od 2015.
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Pritisci na jačanje kune latentno su prisutni još od 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia