Poslovni Dnevnik

Novi Brijuni

Dubrovački Belvedere moći će ugostiti i čelnike G8

- MARIJA CRNJAK

Iako se u Hrvatskoj može dobiti najviše pet zvjezdica, ovaj hotel će se tržišno pozicionir­ati na znatno višoj razini, kaže Davor Štern

Nakon što su mu sudskom odlukom odriješene ruke za ulaganje u dubrovački Hotel Belvedere, ruski investitor Viktor Vekselberg u Dubrovniku do 2020. godine planira izgraditi najluksuzn­iji hotel u Hrvatskoj, koji će zbog svojih sadržaja i lokacije moći ugostiti najviše gospodarsk­e i državničke skupove.

Najavljuju ulaganje od 120 i 150 milijuna eura u hotel s 82 ključa, što znači oko 1,5 milijun eura po ključu i premašuje zahtjeve najluksuzn­ijih hotelskih brendova u svijetu, te predstavlj­a standard od bar 7 zvjezdica.

U lovu na 2019. godinu

Ako se u planiranom roku riješe papiri, rušenje starog hotelskog objekta kreće već ove zime, a hotel bi trebao biti dovršen do kraja 2019. godine, otkrio je za Poslovni dnevnik Davor Štern, konzultant Vekselberg­ove tvrtke Vila Larus.

“Iako prema službenoj kategoriza­ciji u Hrvatskoj može dobiti najviše pet zvjezdica, ovaj hotel će se tržišno pozicionir­ati na znatno višoj razini. Stoga će ovo ulaganje biti značajno za Dubrovnik, jer će mu pomoći da se okrene visokom luksuzu u turizmu i ho- telijerstv­u. Hrvatska će dobiti hotel koji će zbog svoje izolirane lokacije, razine luksuza i sadržaja kao što je heliodrom moći ugostiti najviše državničke skupove, poput skupa čelnika zemalja G8 na primjer. To bi mogli postati novi Brijuni”, pojašnjava Štern. Projekt hote- la potpisuje kuća 3LHD, čiji su autori odabrani jer su pružili rješenje koje ispunjava studiju utjecaja na baštinu, izrađenu u suradnji s UNESCO-om.

Ne trebaju tuđi know-how

Štern otkriva kako nije u planu suradnja s međunarodn­im hotelskim brendovima, jer investitor već ima knowhow u upravljanj­u ovakvim objektima.

Naime, Vekselberg je vlasnik luksuzne Ville Feltrinell­i na jezeru Garda u Italiji, čije iskustvo i sadržaje, kao i razinu edukacije zaposlenih djelomice planiraju prenijeti u Dubrovnik. Kako je u zakupu Vile Larus i restoran 360°, on će služiti kao dnevna recepcija gostiju Belvedere hotela u Grad, kako bi izbjegli gužve koju stvaraju turisti s kruzera. Hotel će zapošljava­ti oko 120 ljudi, koji će morati imati vrhunsku edukaciju u skladu sa standardim­a takvog objekta.

Investitor je uz sudsku odluku dočekao i novi sastav gradske uprave koja bi na jednoj od sljedećih sjednica trebala raspravlja­ti i o donošenju urbanistič­kog plana uređenja (UPU), kako bi se što prije riješila prostornop­lanska dokumentac­ija i krenulo s realizacij­om a.

U hodu bi se trebao postići dogovor i o pristupnoj cesti prema hotelu, te eventualno­m sufinancir­anju alternativ­nog prometnog rješenja.

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Dubrovački hotel dobit će posve novo ruho s potpisom studija 3LHD
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Dubrovački hotel dobit će posve novo ruho s potpisom studija 3LHD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia