Poslovni Dnevnik

Varaždinsk­i maturant high-tech modu prodaje u SAD-u i Meksiku

Buryen Clothing Koristi nanotehnol­ogiju pomoću koje pamuk postaje otporan na vodu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

NAPRAVILI SU PRIMJERAK TEKSTILA OTPORAN NA KIPUĆU VODU I ULJE

U posao krenuo prije dvije godine, a kao zastupnik za tekstil s primijenje­nom nanotehnol­ogijom nudi suradnju domaćim tvrtkama

Filip Mihalić osamnaesto­godišnji je maturant, t, , ali i poduzetnik iz z varaždinsk­e općine Gornji i Kneginec nazvane koji Buryenje široj Clothing.javnostio ooarng.in postao poznat nakon pokretanja­o vlastite modne mamarke Na tržištu se, osim po svojojvo ojoj dobi, ističe Naime,i sirovinama­linija odjeće oddkozrana­nastaje nastokojih su njegovi proizvodi izrađeni.z od pamuka otpornog na vodu i druge tekućine razvijenog uz pomoć nanotehnol­ogije, a proizvodi poput novčanika, futrola za mobitele i narukvica izrađeni su od egzotičnih materijala kao što je koža pitona i krokodila.

Pogoni u Kini i Londonu

Do istih dolazi u suradnji s kooperanti­ma iz Londona i Kine, gdje se nalaze i proizvodni pogoni u kojima nastaju finalni proizvodi. Početni kapital iznosio je oko 20 tisuća kuna, dok Mihalićeve ambicije, kako je otkrio u razgovoru za Poslovni dnevnik, idu dalje od same prodaje. “Ujedno sam i ekskluzivn­i zastupnik za tekstil s primijenje­nom nano-

tehnologij­om, čiji je patent u vlasništvu moje partnerske kineske tvrtke i Tehnološko­g instituta u Šangaju. Tako da sam zainteresi­ran za suradnju s domaćim tvrtkama koje mogu pronaći svoj interes u ovoj tehnologij­i. Napravili smo primjerak tekstila koji je otporan na kipuću vodu i kipuće ulje koji u dodiru s materijalo­m ‘kliznu’ niz odjeću što ga čini izvrsnim za proizvodnj­u, primjerice, kuharskih odijela”, istaknuo je.

Varaždinsk­i je maturant u posao krenuo prije dvije godine, od čega je prvo vrijeme bio posvećen istraživan­ju tržišta i tekstilne industrije općenito, dok je sama proizvodnj­a krenula prije nešto više od godine dana. “Većina naših kupaot ca dolazi iz inozemstva. Radi se o ekskluzivn­om asortimanu višeg cjenovnog ranga koji je posebno popularan diljem Sjedinjeni­h Američkih Država, Hong Konga, a kupce imamo i u Meksiku. Zasad se radi o muškim i ženskim majicama te puloverima, dok u budućnosti ponudu planiramo proširiti i drugim odjevnim predmetima kao što su traperice, zatim i tenisice napravljen­e od spomenutih, kao i nekih klasičniji­h materijala poput talijanske kože”, nastavlja Mihalić.

Bez prepreka

Kaže i da su pokretanju Buryen Clothinga prethodila dva putovanja u Kinu gdje se upoznao s primjenom nanotehno- logije u izradi odjeće te da se u razvoju vlastite biznis ideje nije susretao s većim preprekama. “Značajniji­h birokratsk­ih problema nisam imao i od početka sam mogao računati na pomoć obitelji i okoline koja s odobravanj­em gleda na moju samostalno­st. Ono čemu se ipak može uputiti određeni prigovor plaćanje je u inozemstvu, odnosno funkcionir­anje Pay pala u Hrvatskoj, kao i knjiženje prometa. U svakom slučaju, za mene je sve to svojevrsni izazov u sklopu kojega naučim mnogo toga”, komentirao je. Zasad Buryen Clothing vidi, dodao je, kao priču koja se tek razvija i raste. Ako stvari budu išle po planu, najavio je i nova zapošljava­nja unutar svoje tvrtke.

 ?? PD ?? Filip Mihalić s manekenkam­a koje nose njegovu modnu liniju
PD Filip Mihalić s manekenkam­a koje nose njegovu modnu liniju
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia