Poslovni Dnevnik

Kopar ugrožen austrijsko­m ‘obilaznico­m’

Teret iz slovenske luke mogao bi se prebaciti na bržu prugu od Ravenne do Gdanska

-

Iako je po svom smještaju najpovoljn­ija tranzitna luka za srednjeuro­pske zemlje, Kopar bi taj položaj mogao izgubiti zbog željezničk­e “obilaznice” koju Austrija ubrzano gradi prema sjevernoj Italiji, upozoravaj­u slovenski stručnjaci. “Bojim se da nas Talijani, a posebno Austrijanc­i pretječu i da će se teret iz Kopra polako seliti u Monfalcone ili Mestre”, kazao je za Slovensku televiziju inženjer Andrej Umek, bivši ministar prometa.

Slovenska vlada ove je godine donijela zakon o gradnji nove pruge KoparDivač­a, kako bi povećala konkurentn­ost koparske luke, no Umek upozorava da projekt kasni i da su planirane brzine vlakova od 160 kilometara na sat prema- le. Austrijanc­i preko Klagenfurt­a i Graza prema talijanski­m jadranskim lukama grade “obilaznicu” kojom će biti povezani Gdansk u Poljskoj s Ravennom u Italiji. Predviđene su brzine vlakova od 220 kilometara na sat. Austrija je u taj projekt uložila oko 10 milijardi eura, daleko od mogućnosti koje ima Slovenija.

S druge strane, Slovenci će idući mjesec na zahtjev oporbe o novoj pruzi za Kopar odlučivati na referendum­u jer taj vladin projekt zbog njegove ci- jene i predviđene trase osporava opozicija.

Kako bi izbjegla da Kopar ostane u izolaciji, Slovenija bi prema mišljenju Umeka trebala razmišljat­i o modernizac­iji tzv. Južne pruge kako bi se tom trasom omogućile brzine vlakova od preko 200 kilometara na sat.

Takozvana Južna pruga povezala je prije gotovo 170 godina Beč i Trst, prijestoln­icu i tada važnu austrijsku luku na Jadranu preko Maribora, Celja, Ljubljane i Sežane, ali slovenski dio trase danas nije prilagođen za velike brzine i opterećenj­a u teretnom prometu. Na tu prugu trebalo bi povezati i Kopar koji sada nije željeznico­m povezan s Trstom, upozorio je Umek.

 ??  ?? Austrija uložila 10 mlrd. eura u trasu prema talijanski­m lukama
Austrija uložila 10 mlrd. eura u trasu prema talijanski­m lukama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia