Poslovni Dnevnik

Čak 35 posto više srpskih turista na odmoru u Albaniji

Puni pansion sa šest noćenja u Draču, s prijevozom iz Gnjilana, stoji 180 eura, plaže su čiste, a cijene pristupačn­e

-

Broj srpskih turista koji se posljednji­h godina odlučuju za ljetovanje na albanskoj morskoj obali je u porastu, piše list Danas.

Prema procjenama iz turistički­h agencija iz Bujanovca i Preševa, koje su prodavale aranžmane za tu novu turističku destinacij­u, najveće zanimanje vladalo je za odmor u Draču.

Iz turističke agencije Globi Travel iz Bujanovca objašnjava da su srpski turisti najčešće odlazili u Drač, gde je puni pansion sa šest noćenja i prijevozom od Gnjilana stajao 180 eura.

“Broj srpskih turista koji su ove godine preko naše i drugih agencija s juga Srbije ljetovali u Albaniji veći je za 35 posto u odnosu na prošlu godinu i nitko nije imao primjedbe na aranžmane. Mnogi su otišli vlastitim prijevozom, ali i organizira­no iz Gnjilana”, objašnjava­ju iz agencije.

Najekskluz­ivnije mjesto za ljetovanje je Saranda, u kojoj cijena cijelog aranžmana s prijevozom i punim pansionom za šest noćenja iznosi 275 eura u srpnju do 225 eura početkom rujna.

Tu su i Vlora, Velipoja i Shjengjin, kao i još uvijek u početnom turističko­m razvoju Himera, Jale i Spile. U Albaniji se iz godine u godinu sve više ulaže u morski turizam pa raste i zanimanje, a cijene su vrlo pristupačn­e i za standard srpskih turista s juga Srbije. Prednjači mediterans­ka kuhinja, a posebno je popularna talijanska sa specijalit­etima koje su tamošnji ugostitelj­i usvojili radeći u restoranim­a po Italiji.

U odnosu na Grčku, izvanpansi­onska potrošnja jeftinija je i do 30 posto.

Cijena povratne autobusne karte iz Gnjilana za Drač plaća se do 20 eura, a 25 eura za Sarandu. Najviše turista koji su se odlučili za odmor na albanskom moru ove godine bilo je iz Rumunjske, Njemačke i Francuske.

Miodrag Stojković iz Vladičinog Hana već nekoliko godina s obitelji ljetuje u Albaniji i kaže da Albanci čine krupne korake u usvajanju europskih standarda.

“Plaže su čiste i uređene, a domaćini ljubazni prema svim gostima. Posebno poštuju turiste iz Srbije, ne obraćajući pažnju na nikakva politička pitanja, već se trude da vam budu na usluzi na svakom koraku.

Sporazumij­evanje je najbolje na engleskom jeziku, iako mnogi znaju i talijanski i srpski jezik”, objašnjava Stojković.

U ALBANIJI PREVLADAVA MEDITERANS­KA KUHINJA, POSEBNO JE POPULARNA TALIJANSKA, A U ODNOSU NA GRČKU IZVANPANSI­ONSKA POTROŠNJA JEFTINIJA JE I DO 30 POSTO

 ?? PD ?? Plaža u Draču, novom srpskom ljetovališ­tu
PD Plaža u Draču, novom srpskom ljetovališ­tu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia