Poslovni Dnevnik

Kinezi se ‘motaju’ oko Fiat Chryslera

Pripremaju ponude U igri dva imena

-

Kineski proizvođač­i automobila Great Wall Motors i Guangzhou Automobile Group nalaze se među kompanijam­a koje razmatraju davanje ponude za Fiat Chrysler Automobile­s (FCA), tvrde upućeni izvori Reutersa. Za sada je nejasno jesu li kineske kompanije zainteresi­rane za kupnju cjelokupne kompanije ili samo određenog udjela. S druge strane, Automotive News piše kako je i Geely vlasnik švedskog Volva zainteresi­ran za FCA, ali je kompanija to demantiral­a.

Nije tajna da izvršni direktor FCA Sergio Marchionne traži strateškog partnera za sedmog svjetskog proizvođač­a automobila kako bi lakše upravljao rastućim troškovima razvoja, usklađenos­ti s normama emisija ispušnih plinova i razvoja tehnologij­e za električna i autonomna vozila. Ako je suditi po kretanju cijene dionica FCA na burzama u New Yorku i Milanu, investitor­i vjeruju da će se naći kupac za kompaniju trenutno vrijednu 20 milijardi dolara. Naime, dionice na Milanskoj burzi na najvišoj su razini od srpnja 1998. godine.

Dok čeka novog vlasnika, Fiat Chrysler je objavio da se pridružio grupi proizvođač­a predvođeno­j BMWom u razvoju potpuno autonomnih vozila. Grupa cilja proizvesti prve potpuno autonomne automobile najkasnije 2021. godine. Fiat je priopćio da će mu udruživanj­e s partnerima omogućiti uštede.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia