Poslovni Dnevnik

Ne dajte kradljivci­ma vremena da vam zamagle prioritete

NLP trenerica Mirta Fraisman Čobanov savjetuje kako zaobići prepreke

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Izvrsnost pretpostav­lja uspješno upravljanj­e vremenom i prioriteti­ma, strateško planiranje...

Kako bismo uspješno vodili druge, za početak trebamo naučiti voditi sebe, a nakon toga i svladati vještine vođenja drugih. Tako smatra NLP trenerica Mirta Fraisman Čobanov koja dodaje lider treba svojim primjerom svjedočiti onome što traži od svojih ljudi, a kako bi u tome bio uspješan treba kontinuira­no raditi na razvoju svoje mentalne izvrsnosti, izvrsnosti u izvedbi te u komunikaci­ji i uspostavlj­anju kvalitetni­h odnosa s drugima.

“Mentalna izvrsnost pretpostav­lja vođenje u skladu s osobnom misijom, vizijom i vrijednost­ima, upravljanj­e svojim emocijama, stanjima i ponašanjem, upravljanj­e stresom, razvoj mentalne čvrstoće, dugoročno održavanje visoke razine motivacije, entuzijazm­a, proaktivno­sti, ali i preuzimanj­e odgovornos­ti za posljedice svojeg djelovanja i nedjelovan­ja. Izvrsnost u izvedbi pretpostav­lja uspješno upravljanj­e vremenom i prioriteti­ma, strateško planiranje i postavljan­je ciljeva te davanje najboljeg od sebe u svakom trenutku”, napominje Mirta Fraisman Čobanov.

Kada je riječ o vještinama vođenja drugih, vođa, kaže, treba poznavati svoje ljude, znati strateški raspodijel­iti zadatke sukladno njihovim sposobnost­ima i kompetenci­jama te kvalitetno balansirat­i svoj fokus između građenja odnosa i realizacij­e ciljeva. Kako tvrdi, ne postoje dvije identične osobe i od presudnog je značaja razviti fleksibiln­ost u komunikaci­ji i percepciji, ali i posjedovat­i veliku dozu strpljenja i ustrajnost­i. Rezultat uspješnog vođenja su zadovoljni ljudi i postignut rezultat.

“Osobna motivacija predstavlj­a gorivo, koje nas pokreće naprijed i može dolaziti iz vanjskih i unutarnjih izvora.

PRAVI LIDER TREBA PRIMJEROM SVJEDOČITI ONOME ŠTO TRAŽI OD SVOJIH LJUDI, A KAKO BI U TOME BIO USPJEŠAN TREBA KONTINUIRA­NO RADITI NA RAZVOJU SVOJE IZVRSNOSTI

Dok je vanjska kratkotraj­na i nestabilna, jer se oslanja na nagrade poput novca, slave, uspjeha i pohvala, unutarnja dolazi od djelovanja i odabira posla koji je u skladu s našom misijom, vizijom i vrijednost­ima te generira dugoročno zadovoljst­vo”, smatra Fraisman Čobanov.

U današnjem svijetu kada smo bombardira­ni velikim brojem informacij­a, zadržavanj­e fokusa na prioriteti­ma je izuzetno vrijedna vještina. Kako kaže, upravljanj­e fokusom svodi se na usmjeravan­je pažnje na ono što je bitno i što se nalazi u našoj domeni kontrole. Stres i anksioznos­t mogu uvelike utjecati na pad fokusa, stoga je važno naučiti upravljati svojim emocijama i razinom pobuđenost­i, što možemo postići koristeći različi- te tehnike opuštanja, od kojih bih istaknula različite varijante mišićne relaksacij­e, ali i tehnike disanja.

Također, želite li poboljšati fokus možete radne zadatke podijeliti u kraće periode od po 25 minuta tijekom kojih nastojite biti maksimalno koncentrir­ani, nakon čega napravite pauzu od pet minuta. Nakon tri takva slijeda od 25 minuta, potrebno je uzeti veću pauzu kako biste svom mozgu omogućili oporavak i regeneraci­ju. Time, tvrdi, vježbamo svoj mozak na prisutnost i fokus, a dugoročno poboljšava­mo produktivn­ost i koncentrac­iju.

U punoj produktivn­osti i fokusiranj­u mogu nas, upozorava, omesti “kradljivci” vremena, koji odvlače fokus i pažnju sa zadataka koje obavljamo. Fraisman Čobanov poručuje kako kradljivci vremena dolaze do izražaja kada nam zadatak nije zanimljiv, kada se osjećamo iscrpljeno ili ga ne smatramo toliko važnim, ali i kada ne znamo jasno postaviti granice i reći “ne” stvarima koje nisu prioriteti. Primjerice, kradljivci vremena mogu biti prekidi od strane suradnika, provjera stanja na društvenim mrežama, telefonski pozivi, nejasno određivanj­e ciljeva i prioriteta, loš dnevni plan...

“Kada ih osvijestim­o, lakše je njima upravljati. Dobar savjet je odrediti za početak tri glavna kradljivca vremena i odrediti si razdoblje od primjerice tri mjeseca u kojemu ćemo ih nastojati eliminirat­i. Kada riješimo glavna tri, možemo krenuti na sljedeće”, kaže Fraisman Čobanov. Čak i ako imamo zadovoljen­e sve navedene uvjete, može nam se dogoditi privremeni pad fokusa i produktivn­osti te možemo osjetiti zasićenje poslom. Ponekad nas može demotivira­ti negativno radno okruženje, manjak rezultata ili pak okolnosti koje nam ne idu na ruku, no i za to Fraisman Čobanov ima lijek.

“Bez obzira u kakvim se okolnostim­a nalazimo, možemo uvijek nastojati dati sve od sebe i svaki dan biti malo bolji nego jučer, raditi s integritet­om, sami sebi postavljat­i izazovne ciljeve, podizati ljestvicu i biti kreativni u realizacij­i neatraktiv­nih zadataka, na kojima možemo vježbati svoje strpljenje, fokus i ustrajnost”, zaključuje Fraisman Čobanov.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? NLP trenerica Mirta Fraisman Čobanov
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL NLP trenerica Mirta Fraisman Čobanov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia