Poslovni Dnevnik

Cijena sigurnosti

Za javni red izdvajamo više od nekolicine članica EU

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U EU se za javni red i sigurnost u prosjeku izdvaja 1,8 posto BDP-a, a kod nas 2,2% ili oko milijardu eura

Gotovo svakog ljeta kad zaredaju požari u javnosti se nametne pitanje (ne)dostatnost­i ulaganja i stanja opremljeno­sti vatrogastv­a, no najčešće se o tome govori paušalno i pod dojmom vatrene stihije. U pogledu materijaln­ih i tehničkih uvjeta slično se, uostalom, sporadično govori i o policiji, ali i dru- gim segmentima javnog reda i sigurnosti. No, ako je suditi prema izdacima koji se na razini opće države izdvajaju za javni red i sigurnost – od policije i vatrogastv­a do sudova i zatvorskog sustava – Hrvatska u odnosu na BDP za to troši više od većine članica EU.

Prema podacima Eurostata, ta kategorija izdataka u EU u prosjeku je na razini 1,8 posto BDPa, dok su u Hrvatskoj oni 2,2 posto BDPa, što ispada približno milijardu eura. Više u odnosu na BDP za javni red i sigurnost u Uniji izdvaja samo nekoliko zemalja, i to uglavnom iz srednje i istočne Europe: Bugarska (2,8%), Slovačka (2,4%) i Rumunjska (2,3%), dok Poljska izdvaja jednako kao mi (2,2%). Nasuprot tome, Danska, Irska, Finska Švedska, Austrija ili Malta, za to troše manje od 1,5 posto BDPa.

Dakako, u apsolutnim iznosima koje vlade zemalja EU izdvajaju za te funkcije lista izgleda bitno drugačije pa tako desetak najrazvije­nijih država za njih troše više od 500 eura po stanovniku (prosjek EU 2015. je 507 eura), dok gotovo sve spomenute s najvećim relativnim izdvajanji­ma u apsolutnim iznosima troše manje od 250 eura po stanovniku. U Bugarskoj i Rumunjskoj oni su i ispod 200 eura, u Litvi 204, u Mađarskoj 230, a kod nas 231 euro po stanovniku.

Hrvatska je udjelom izdvajanja za javnog reda i sigurnosti visoko na ljestvici EU ponajprije zbog iznadprosj­ečnih izdvajanja za policiju i sudove, dok su izdaci za vatrogastv­o na razini prosjeka EU – 0,2 posto BDPa, što kod nas znači približno 100 milijuna eura. Za policijski sustav, pak, u EU se troši u prosjeku 1 posto BDPa, a u Hrvatskoj 1,3 posto BDPa, što ispada oko 4,5 milijarde kuna. Veći udjel tih izdataka za policiju imaju samo Bugarska i Grčka (po 1,4 posto).

Članice EU u prosjeku za sudstvo/pravosuđe izdvajaju 0,3 posto BDPa, a Hrvatska 0,5%. Toliko izdvaja i Slovenija, više od toga samo Bugarska. Unatoč tome, pravosuđe se kod nas obično ističe kao kronična boljka i razvojna prepreka. To sugerira da je više od samih iznosa koji se troše za pojedine funkcije države važno kako se tj. koliko efikasno troše. Primjerice, koliko ‘pojedu’ plaće u sustavu javnog reda i sigurnosti (prosjek EU je 69%), a koliko ulaže u razvoj.

PRAVOSUĐE SE OBIČNO SMATRA JEDNOM OD NAŠIH KRONIČNIH BOLJKI, A KAKO ZA NJ IZDVAJAMO VIŠE OD PROSJEKA EU, OČITO JE DA JE VAŽNIJE KAKO SE, TJ. KOLIKO EFIKASNO TROŠI

 ??  ??
 ??  ?? S požarima ni ovog ljeta nisu izostale ni paušalne ocjene o (ne)ulaganju u vatrogastv­o
S požarima ni ovog ljeta nisu izostale ni paušalne ocjene o (ne)ulaganju u vatrogastv­o

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia