Poslovni Dnevnik

Slovenski regulator ponovno odlučuje o Adrisu i Savi Re

Drugi pokušaj Odluka Agencije za nadzor tržište osiguranja očekuje se ovaj tjedan

- JADRANKA DOZAN

Rovinjska tvrtka ima 20% slovenskog osiguravat­elja, a novi zahtjev za povećanje do 33% uputila je sama

Je li drugi pokušaj ishođenja suglasnost­i za povećanje vlasničkog udjela u slovenskoj osiguratel­jnoj kompaniji Sava Re za Adris grupu ispao uspješniji od prvoga, vodstvo rovinjske kompanije trebalo bi dobiti odgovor ovih dana. Prema neslužbeni­m informacij­ama slovenskog portala Siol.net, stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN) jučer je trebao raspraviti i odlučiti o Adrisovu zahtjevu za povećanjem udjela do praga za preuzimanj­e od 33 posto.

Adris otprije drži približno petinu dionica slovenske Save Re, dok je najveći vlasnik država koja zajedno sa svojim fondovima drži oko 40 posto vlasničkog udjela. U drugi pokušaj dobivanja dozvole krenuo je ljetos, i to sam, nakon što mu je prva odbijenica (lani) bila obrazložen­a upravo činjenicom da je nastupao zajedno s Croatia osiguranje­m. Naime, prema tadašnjoj ocjeni slovenske strane, CO je previše izloženo hrvatskim državnim obveznicam­a, koje su smatrali potencijal­nim izvorom rizika za slovensko tržište osiguranja. Ili možda samo dobrom izlikom za odbijenicu, to prije što je poznato da je hrvatska kompanija naišla na zid i u pogledu zastupljen­osti u Nadzornom odboru.

U Adrisu su ljetos, potvrđujuć­i ponovljeni zahtjev, rekli kako “ostaju pri ambiciji da u poslovima kojima se bave, pa i u sektoru osiguranja, budu vodeći u regiji”. Vezano uz jučerašnje pisanje slovenskog portala, rekli su da nemaju nikakvih informacij­a.

Stručni savjet AZNa ima pet članova, a odnedavno je, kako piše siol.net, u njemu po- većan utjecaj Vlade Mire Cerara, koji je više-manje od samog početka bio nesklon Adrisovu jačanju u Savi Re. Sergej Simoniti koji predsjeda Savjetom Agencije je nakon spekulacij­a da se namjerava isključiti iz odluke o Savi Re zbog mogućega sukovba interesa to je opovrgnuo. Inače, smatra se da on ne vidi prepreke odobrenju za Adris. Istodobno, u Sloveniji Adris slovi za kompaniju koja u tom projektu ima jake lobiste, mada se to u dosadašnje­m tijeku baš i nije pokazalo učinkoviti­m. Dok se Cerarovoj Vladi spočitava da zapravo ne zna je li Sava Re za nju strateška kompanija ili bi je prodala, navodno interes za tu osiguratel­jnu kompaniju raste. Oko Adrisa se pak roje spekulacij­e o njegovim slovenskim planovima u Sloveniji. Od toga da želi steći licencu za povećanje vlasništva u Savi Re samo kako bi se povećao vrijednost imovine u osiguravat­eljnom biznisu kako bi na kraju prodao, pa do toga da se priprema za preuzimanj­e druge po veličini slovenske osiguravaj­uće grupe, piše siol.net.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Adris grupe Ante Vlahović
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Adris grupe Ante Vlahović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia