Poslovni Dnevnik

Orešar lišen optužbi, moguća nagodba s Hypom

Slučaj Hotela Novi Državno odvjetništ­vo u Klagenfurt­u obustavilo istražni postupak u kojem su ‘češljani’ kreditni odnosi bivše Hypo grupe i Hotela Novi, propale turističke tvrtke koja je unazad nekoliko godina završila u stečaju

- SUZANA VAROŠANEC

Pravna satisfakci­ja nakon dvogodišnj­e istrage dolazi iz Austrije za osumnjičen­e hrvatske biznismene - Brunu Zvonimira Orešara, Gordana Širolu i Darija Kožula, a procjenjuj­e se da će to pozitivno utjecati na njihovo hotelsko poslovanje.

Naime, kako je upravo objavljeno, Državno odvjetništ­vo u Klagenfurt­u obustavilo je istražni postupak u kojem su ‘češljani’ kreditni odnosi bivše Hypo grupe i HoteBruno la Novi, propale turističke tvrt- ke koja je unazad nekoliko godina završila u stečaju, ali ima udjel od 26% u istoimenoj sestrinsko­j tvrtki koja posluje u predstečaj­u. Kako se nagađa, zaključena istraga može ubrzati nagodbu između tvrtke i bivše banke za koju se neslužbeno i doznaje da je u procesu koji se približava pozitivnom ishodu. U slučaju kreditiran­ja turističko­g projekta Hotela Novi austrijski istražni postupak obustavlje­n je, kako stoji u priopćenju, zbog nedostatka dokaza o namjeri oštećiva- nja za sve navedene u postupku. Istragom je obuhvaćeno i 20ak Austrijana­ca (uključujuć­i i bivše čelnike banke), a doznaje se da je Orešar ispitivan u Austriji desetak puta. U sklopu efekata na poslovanje Orešara poznavatel­ji tvrde da će to pogurati stvari prema nagodbi koja navodno uključuje dogovor kako da se zapravo sva međusobna optuživanj­a stave ad acta. Pretpostav­ka toga navodno je i povlačenje Orešarove i Široline tužbe protiv sljednice Hypo banke za naknadu štete u iznosu od oko milijardu kuna.

Sam Orešar bio je jučer nedostupan za komentar, dok je Širola samo naveo da nije u poziciji da komentira. Inače, u navedenom predmetu dokazan je strogo poslovni odnos čime su odbačene sumnje u izvlačenje novca iz tvrtke preko kredita u ukupnom iznosu od oko 40 milijuna eura što je sad već pravomoćna potvrda austrijske strane da je bio namjenski utrošen u gradnju i uređenje hotela Novi.

 ?? S. M. /PIXSELL ?? Orešar
S. M. /PIXSELL Orešar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia