Poslovni Dnevnik

Gotovo tisuću OPG-ova je u blokadi

Dug 415 milijuna Na kraju prvog polugodišt­a ipak bolja slika nego lani, broj blokiranih manji

-

Na kraju lipnja ove godine blokirane račune imalo je 938 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­va (OPG), čija su ukupna dugovanja iznosila 414,6 milijuna kuna, pokazuju podaci Financijsk­e agencije (Fina).

U Jedinstven­om registru računa evidentira­na su 8226 otvorena računa obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, pa podaci s kraja lipnja pokazuju da je trenutačno u blokadi 11,4 posto ukupnog broja OPGova.

U odnosu na kraj prvog polugodišt­a lani broj blokiranih obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava je do kraja lipnja ove godine smanjen za njih 60, dok je iznos blokada unazad godinu dana smanjen za 2,7 posto. Finini podaci obuhvaćaju pregled broja blokiranih OPGova i iznosa blokada unazad gotovo pet godina, odnosno od kraja lipnja 2011. godine, kada je u blokadi bilo 830 OPGova s 222,5 milijuna kuna neplaćenih obveza.

Iz toga proizlazi da je od sredine 2011. do kraja lipnja ove godine broj OPGova čiji su računi blokirani porastao za 13 posto, dok je iznos njihovih blokada povećan za 86,3 posto. Promatra li se dug OPGova po županijama, prema stanju na dan 30. lipnja ove godine, najzadužen­iji su bili OPGovi Osječkobar­anjske županije, na koje se odnosilo 21,9 posto prijavljen­ih neizvršeni­h osnova za plaćanje (90,9 milijuna kuna). Slijede oni Virovitičk­opodravske županije s udjelom od 13,2 posto (54,9 milijuna kuna). Na OPGove šest županija odnosilo se 68,7 posto neizvršeni­h osnova za plaćanje svih OPGova.

 ??  ?? Neka obiteljska gospodarst­va životare
Neka obiteljska gospodarst­va životare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia