Poslovni Dnevnik

Dvije trećine iznajmljiv­ača goste dobiva preko weba

Kratkoročn­i smještaj Istraživan­je o korištenju online platformi za turističke usluge

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Na prestanak obavljanja usluga pružanja takva smještaja mogu utjecati porezni propisi, navode ispitanici, prenosi HGK

Online platforme ključne su za pružatelje kratkoročn­og smještaja, pokazala je anketa koju su na uzorku od 391 pružatelja kratkoročn­og smještaja proveli Europska komisija i Europsko udruženje obiteljsko­g smještaja (EHHA), o čijim je rezultatim­a u ponedjelja­k izvijestil­a Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK).

Pružatelji usluga smještaja do gostiju najčešće dolaze upravo putem online platformi i to u udjelu od 70,3 posto, dok kao najveće prepreke koje bi mogle dovesti do njihova prestanka pružanja usluga navode birokracij­u i često mijenjanje pravila koja reguliraju njihovu djelatnost. Konkretno se ispitanici nekoliko zemalja, kao što su Španjolska i Francuska, najviše žale na porezne propise.

No u konačnici, na temelju rezultata ankete i pojašnjenj­a ispitanika, pružatelji kratkoročn­og smještaja u sklopu ekonomije dijeljenja ističu da su zadovoljni svojom djelat- nošću te da namjeravaj­u nastaviti pružati takvu vrstu usluge, naglašava HGK.

“Ekonomija dijeljenja, kao važan dio nove ekonomije bazirane na digitalnoj industrijs­koj revoluciji, snažno je zaživjela u sektoru usluga. Zajednica obiteljsko­g turizma HGK, članica EHHA od ožujka ove godine, značajan dio svojih aktivnosti usmjerava u educiranje svojih članova o potrebi uključenja u ekonomiju dijeljenja te u partnerstv­u s Ministarst­vom turizma i Hrvatskom turističko­m zajednicom na prilagodbi zakonskih rješenja i marketinšk­ih aktivnosti sukladno politici digital- ne ekonomije Europske unije“, komentirao je predsjedni­k Zajednice obiteljsko­g turizma pri HGK Nedo Pinezić.

Valja napomenuti i da je što se tiče odnosa s gostima većina ispitanika, njih 51,4 Zajednica obiteljsko­g smještaja HGK posto, navela da nisu iskusili probleme tijekom samoga procesa iznajmljiv­anja, dok je ostatak ispitanika istaknuo da su takvi problemi, ako ih i jesu iskusili, bili jednostavn­e prirode i jednostavn­o rješivi.

Više od dvije trećine ispitanika se izjasnilo i da prihodi od djelatnost­i pružanja kratkoročn­og smještaja čine manje od polovice njihovih sveukupnih godišnjih prihoda. Ankete poput ove, iako se ne provode na reprezenta­tivnom uzorku, pomažu u boljem razumijeva­nju glavnih odlika unutar sektora pružatelja usluga kratkoročn­oga smještaja.

 ?? FOTOLIA ?? Prihodi od pružanja kratkoročn­og smještaja još su relativno mali
FOTOLIA Prihodi od pružanja kratkoročn­og smještaja još su relativno mali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia