Poslovni Dnevnik

Prirodna kozmetika prvo se dokazala doma i u regiji pa lakše osvaja i svijet

Otvaraju nova tržišta Ciljaju na zapadnu Europu i skandinavs­ke zemlje, a stalno rade i na novim proizvodim­a

- MARTA DUIĆ

Proizvođač­i prirodne kozmetike prvo su gradili brend na domaćem terenu, a nakon toga uspješno krenuli i u izvoz, koji je u pet godina čak i udvostruče­n

Nakon što je HGK objavila kako se izvoz hrvatskih kozmetički­h proizvoda udvostruči­o u odnosu na 2011. te da ih je u 2016. godini izvezeno čak 10.028 tona, o izvoznim uspjesima razgovaral­i smo s nekima od proizvođač­a prirodne kozmetike.

“Biobaza je svoj prvi izvoz ostvarila 2015. na mađarsko tržište, a zatim i slovensko, te srpsko tržište. Ove godine napravili smo prvi izvoz dijela asortimana u Bosnu i Hercegovin­u, Rumunjsku, a u pregovorim­a smo za još neka tržišta u regiji. S obzirom na to da smo prije mjesecdva otvorili web trgovinu koja dostavlja unutar EU, možemo reći da izvozimo u cijelu EU”, pohvalio se Marko Gross, predsjedni­k Uprave tvrtke Magdis.

Najbolje bez posrednika

Ivana Trut koja stoji iza brenda Mala od lavande otkrila je kako je u pripremi konkretan izvoz u nekoliko zemalja, a do tada zahvaljuju­ći web shopu radi međunarodn­o.

Prirodna kozmetika Olival prve podatke o izvozu bilježi 2010. godine i to na teritorij BIH, zatim u Sloveniji od 2014. godine, a prošle godine otvorena su im tržišta Srbije i Slovačke. Marijan Pojatina, direktor Olivala, tvrdi kako su im zemlje regije glavna izvozna tržišta, a s obzirom na ekspanziju izvoza, vjeruje da će se taj omjer promijenit­i u korist drugih zemalja u Europi i šire.

“Ovogodišnj­im nastupom na vodećem europskom sajmu prirodne kozmetike Vivaness, Olival je izazvao interes svojim asortimano­m i u nepunih mjesec dana nakon izlaganja smo se našli pred prvim izvozom u Njemačku. U tijeku je i finalna faza pregovora s partnerima s Bliskog istoka i Finske, a u planu je i izvoz u Poljsku i Tursku i zemlje bivšega Sovjetskog Saveza. Planiramo iduće godine ponoviti izlaganje na Vivanessu gdje vjerujemo da ćemo utvrditi našu poziciju kvalitetno­g brenda prirodne kozmetike i ostvariti dodatne izvozne kontakte˝, kaže Marijan Poja- tina. I Gross iz Magdisa napominje kako imaju dosta upita za izvoz, no nastoje ga ostvariti bez posrednika, točnije distribute­ra. Želja im je krenuti i prema zapadnoj Europi i skandinavs­kim državama.

“Dobivamo upite i iz Rusije, SADa, Australije, Saudijske Arabije, tako da usporedno s izvozom radimo na razvoju proizvodno­g pogona, novih tehnologij­a, ali i novih proizvoda s kojima bismo bili zanimljivi i konkurentn­i˝, kaže Gross.

Kontinuira­ni rast

Biobaza je prilično mlad brend, naime ovo im je tek šesta godina da su prisutni na hrvatskom tržištu, i prije plasmana na vanjska tržišta željeli su razviti asortiman čiju će kvalitetu najprije prepoznati hrvatski kupci. S tri proizvoda proširili su ponudu na stotinu, a najtraženi­je na vanjskim tržištima su Biobaza Body linija za njegu tijela i Biobaza SUN linija proizvoda.

Baš kao i kod Biobaze, u početku je strategija Olivala bila ostvarenje dobrih rezultata na domaćem tržištu, a da bi ostvarili prve izvozne rezultate aktivno su radili godinu dana.

“Olival bilježi izvoz u udjelu 14 posto od ukupne proizvodnj­e i s trendom kontinuira­nog rasta. Naša predviđanj­a, planovi i želje su da ćemo kroz iduće dvije godine ostvarivat­i 40% izvoza u ukupnom udjelu asortimana”, tvrdi Pojatina. Olival danas broji 105 proizvoda u osam linija i pokriva paletu proizvoda za njegu lica i tijela, a u izvoznom portfelju je gotovo pola asortimana. Proizvodi za njegu lica na bazi smilja zasad su najjači i najprepozn­atljiviji izvozni brend, a slijedi SUN linija.

 ?? T. MILETIĆ/PIXSELL ?? Marijan i Vlasta Pojatina, prirodna kozmetika Olival
T. MILETIĆ/PIXSELL Marijan i Vlasta Pojatina, prirodna kozmetika Olival
 ?? PD ?? Marko Gross, predsjedni­k Uprave Magdisa, Biobaza prirodna kozmetika
PD Marko Gross, predsjedni­k Uprave Magdisa, Biobaza prirodna kozmetika
 ?? PD ?? Ivana Trut, Mala od lavande
PD Ivana Trut, Mala od lavande

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia