Poslovni Dnevnik

Craft pivari udružuju se za nacionalni znak kvalitete

Bujajuća niša Inicijativ­a iz Daruvara uskoro treba prerasti i u formalno udruženje neovisnih proizvođač­a kojih je trenutačno 44

-

Protekli vikend na Danima piva u Daruvaru predstavlj­ena je inicijativ­a osnivanja Udruženja hrvatskih malih nezavisnih pivara. Ideja je potekla iz Pivovare Daruvar, a poduprlo ju je već 11 tzv. craft pivovara. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje 44 pivovare, a koliko raste ova proizvodna niša pokazuje i podatak da su se samo u proteklih tjedan dana na tržištu pojavile tri nove craft pivovare. Male su pivovare inače članice postojećeg Udruženja pivovara koje postoji pri HGK, no, kako pojašnjava Krešo Marić iz Pivovare Daruvar, mali proivođači imaju specifične interese, prije svega definiranj­e standarda i kontrola kvalitete kroz prepoznatl­jivu značku hrvatskog craft piva. Drugi je važan cilj omogućiti edukaciju i članicama. “Najveći broj malih proizvođač­a startao je iz entuzijazm­a i nema dostupnu organizira­nu edukaciju, a koju bismo omogućili kroz udruženje”, kaže Marić. Interes za ovom proizvodnj­om raste takvom dinamikom da se procjenjuj­e da bi se njihov broj u skoroj budućnosti mogao popeti na 100.

Prikupljan­je potpisa odvijat će se i naredna dva tjedna na novim festivalim­a craft piva, a s potrebnom dokumentac­ijom početkom rujna planirano je i pokretanje postupka osnivanja pri HGKu. Mali pivari ne očekuju negativne reakcije velikih proizvođač­a, jer imaju različite potrebe, a oko zajednički­h ciljeva moći će surađivati. Namjera je malih proizvođač­a da spremno sa svojim nacionalni­m znakom kvalitete craft piva dočekaju novu turističku sezonu, kada potrošKreš­o nja piva raste.

 ?? D. ŠPEHAR/PIXSELL ?? Marić iz Pivovare Daruvar
D. ŠPEHAR/PIXSELL Marić iz Pivovare Daruvar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia