Poslovni Dnevnik

Zarini menadžeri traže partnera među srpskim tekstilcim­a

Prodor Oporavak tekstilne industrije počeo je 2005., a izvoz godišnje raste 10%

-

Ortegin Inditex je jedan od velikih i trgovaca i proizvođač­a odjeće, među kojima su Turci i Nijemci, zainteresi­ranih za suradnju sa Srbijom

Više puta otpisana srpska tekstilna industrija ponovno se diže iz pepela, srpski tekstilci sve više oblače i Europu, tvrdi Politika. Za srpske tekstilce zainteresi­rao se i Amancio Ortega, vlasnik trgovačkog lanca tekstila Inditex, s poznatim brendovima Zara, Zara Home, Massimo Duti, Stradivari­us i Bershka.

U Privrednoj komori Srbije očekuju dolazak Orteginih menadžera koji žele posjetiti zemlju u potrazi za partnerima koji bi proizvodil­i za njihove robne kuće diljem svijeta. “Inditex je još jedan u nizu velikih kupaca i trgovaca odjećom i obućom zainteresi­ranih za partnere u Srbiji. Traže da se šije po njihovim nacrtima, ali bi kupovali i gotove proizvode”, kaže Milorad Vasiljević, tajnik Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije (PKS).

U pratnji turskog predsednik­a Erdogana ove jeseni će u Srbiju s namjerom da investiraj­u doći i nekoliko velikih turskih tekstilnih poduzetnik­a, a u PKSu očekuju i kupce i distribute­re odjeće i obuće iz Njemačke.

Njihov dolazak priprema Njemačka organizaci­ja za međunarodn­u suradnju (GIZ). Vasiljević tvrdi da će njihova potraga za partnerima i organizaci­ja poslova trajati sljedeće dvije do tri godine.

Najavljuje više posla i za obućare, kojima također ide sve bolje, a za otvaranje pogona su zainteresi­rane dvije tvrtke iz Španjolske i jedna iz Portugala.

Velika proizvodnj­a čarapa

Oporavak srpske modne industrije počeo je 2005. godine, kada je počela primjena Sporazuma o tekstilu, prvog takve vrste potpisanim s tadašnjom SRJ, kojim je Europska unija omogućila Srbiji da izvozi bez carina. Ipak, snažniji prodor na europsko tržište dogodio se poslednjih nekoliko godina, tako da je godišnji rast izvoza tog sektora od 2012. oko 10 posto.

Prema podacima iz Bruxellesa, Srbija je 2000. godine bila na 192. mjestu na popisu zemalja iz kojih članice Europske unije uvoze tekstil, dok je sada na 18. mjestu, s dobrim izgledima da već sljedeće godine napreduje prema vrhu.

U nekim područjima već je među vodećim proizvođač­ima, Srbija je 2015. bila treća zemlja u svijetu po proizvodnj­i čarapa, iza Kine i Amerike. Nakon pada te godine zbog sankcija zapadnih zemalja, izvoz čarapa u Rusiju se stabilizir­ao. Također, trikotaža iz Ade

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia