Poslovni Dnevnik

Beograd vodeći u kongresnom turizmu

Uspon Srbija se u posljednji­h deset godina uvrstila među 50 top svjetskih kongresnih destinacij­a

-

Srbija je u posljednji­h 10 godina jedna od kongresnih destinacij­a s najvećim rastom u svijetu, u kojoj prosječni posjetitel­j kongresa potroši od 350 do 400 eura dnevno, što je i do tri puta više od potrošnje klasičnog turista, navode stručnjaci za turizam.

“Prošle godine u Srbiji je organizira­no oko 60 međunarodn­ih kongresa od kojih je devizni priljev bio 25 do 30 milijuna eura”, rekao je Igor Kovačević iz Kongresnog ureda Turističke organizaci­je Srbije ( TOS) za Blic, dodajući da se očekuje potvrda za održavanje još 65 kongresa u Srbiji u sljedeće četiri godine.

“Prije 10 godina gotovo da nismo bili na međunarodn­im mapama organizato­ra kon- gresa i zauzimali smo 72 ili 73 mjesto u svetu, a u posljednje tričetiri godine zaredom smo u top 50 destinacij­a”, objašnjava Kovačević.

Prema njegovim riječima, u usporedbi s regijom, Beo- grad je vodeća destinacij­a i u odnosu na Zagreb i u odnosu na Ljubljanu, a u Srbiji su kao kongresne destinacij­e traženi i Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Palić i druga mjesta. Od ukupnog broja stranih turista koji dođu u Beograd, gotovo polovina su poslovni ljudi i posjetitel­ji kongresa. Tako se u glavnom gradu Srbije već u listopadu održava svjetski kongres perinataln­e medicine koji će u Srbiju dovesti oko 2000 sudionika. Izravan financijsk­i prihod iznosit će oko dva milijuna eura, u što nije uračunata potrošnja u restoranim­a, posjeti muzejima i druge aktivnosti gostiju.

Srbija trenutno raspolaže s oko 35.000 stolica u više od 500 kongresnih dvorana u hotelima i specijaliz­iranim centrima koji se mogu koristiti za kongresni turizam. Sava centra ključan je za daljnji rast kongresnog turizma u Srbiji jer samo u jednoj dvorani može primiti 4000 gostiju.

 ??  ?? Nudi se oko 35.000 stolica u više od 500 kongresnih dvorana
Nudi se oko 35.000 stolica u više od 500 kongresnih dvorana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia