Poslovni Dnevnik

Great Wall bacio oko na Fiat Chrysler

Kinezi žele Jeep Talijansko-američka automobils­ka grupacija zasad šuti da je primila ponudu

-

Kineska kompanija Great Wall Motor Co zanima se za kupnju talijansko­američkog Fiat Chryslera (FCA), sedmog po veličini svjetskog proizvođač­a automobila. U obzir dolazi cijela kompanija ili samo dio, potvrdili su iz Great Walla, prenosi Reuters. Kinezi su tako (morali) potvrditi glasine nekih automobils­kih portala koji su pisali da zasad neimenovan­i, a dobro poznati kineski autoproizv­ođač baca oko na FCA i da je već izvijesio i svoju ponudu.

“Imamo namjeru kupovine, zanima nas FCA”, kratak je komentar službenika Great Walla na Reutersov upit. Od- mah su se javili i iz FCA, tvrdeći da im Kinezi nisu pristupili i da su zaokupljen­i pripremom za provođenje svoga petogodišn­jeg poslovnog plana koji će, kako je kazao šef Sergio Marchionne, biti predstavlj­en iduće godine. Taj strateški dokument čak predviđa i prodaju dijela segmenta, u cilju upravljanj­a sve većim troškovima, usklađivan­ja s propisima o emisiji ispušnih plinova i razvoju tehnologij­e za električne i samovozeće automobile, u što se FCA ovih dana uključuje. Fiat Chrysler ima tržišnu vrijednost od 20 milijardi, a Great Wall od 16 milijardi dolara te bi njihovim spajanjem ili kineskim preuzimanj­em italoameri­čke grupacije nastala najveća kineska prekomorsk­a transakcij­a u sektoru. “Naš je strateški cilj postati i najveći proizvođač terenskih vozila u svijetu”, čuje se iz Great Walla, koji je posebno zagrijan za FCAovu uzdanicu Jeep, uz kamione Ram najprofita­bilnije brendove grupacije u SADu.

“Jeep je najlogični­ji izbor jer tvrtka Wanga Fengyinga želi biti vodeća u segmentu SUVova”, kažu konzultant­i u Šangaju. Fiatove dionice nakon kineske potvrde interesa za preuzimanj­e na burzi u Milanu su u ponedjelja­k skočile 3,9% na 11,12 eura.

 ??  ?? Šef Fiata Sergio Marchionne smišlja petogodišn­ji plan
Šef Fiata Sergio Marchionne smišlja petogodišn­ji plan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia