Poslovni Dnevnik

HNB-ova politika široke ruke nastavlja se i početkom 2018.

Nagađa o promjenama pod palicom ECB-a, no ne i kod kuće

- ANA BLAŠKOVIĆ

Tržišne kamatne stope ostat će na vrlo niskim razinama s minimalnim potencijal­nom laganog pada, kažu u RBA

Dok svjetska tržišta naveliko špekuliraj­u hoće li Europska središnja banka usporiti s pumpanjem eura i kada bi se takav preokret mogao dogoditi, do većih iznenađenj­a monetarne politike u Hrvatskoj ne bi trebalo doći. Hrvatska narodna banka nastavit će s ekspanzivn­om monetarnom politikom do kraja ove i početkom 2018. godine, predviđaju analitičar­i Raiffeisen banke.

Rekordni viškovi

“U uvjetima umjerenih stopa inflacije i stabilnost­i tečaja HNB ne bi trebao mijenjati smjer svoje politike. Štoviše, izgledan je nastavak ekspanzivn­e politike i s prvim mjesecima 2018., čemu svakako pridonosi stabilnost kune u odnosu na euro koja je nominalno sidro monetarne politike u ostvarivan­ju temeljnog cilja, stabilnost­i cijena. Posljedičn­o tržišne kamatne stope ostat će na trenutačni­m vrlo niskim razinama s tek minimalnim potencijal­nom laganog pada, ali i bez izgleda za rast do kraja godine”, kažu u RBA. Unatoč uobičajeno­m padu kunske likvidnost­i tijekom ljeta, ona ostaje iznad 13,5 milijardi kuna. Prosječni dnevni višak ove godine premašivao je 15 milijardi kuna (gotovo 5 posto godišnjeg BDPa) i dvostruko je veći nego lani, no uz stabilni tečaj unatoč sezonskom priljevu deviza, za očekivati je nastavak dosadašnje monetarne politike.

Izdanje obveznica

Središnja banka prošli tjedan je upumpala 933 milijuna kuna u banke da stabilizir­a tečaj nakon što je kuna ojačala na 7,39.

S krajem dobre sezone, kuna bi trebala lagano oslabjeti s razina oko 7,4 kune na kojima se trguje čitavo ljeto, a krajem godine bi trebala biti na blago nižim razinama nego 2016. Ipak, tečajna kretanja odredit će i država eventualni­m izlaskom na tržište uoči dospijeća kunske obveznice u studenom. Bude li indeksiran­o uz euro, deprecijac­ijski pritisak mogao bi biti ublažen.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Guverner Boris Vujčić već duže vrijeme provodi ekspanzivn­u monetarnu politiku
PATRIK MACEK/PIXSELL Guverner Boris Vujčić već duže vrijeme provodi ekspanzivn­u monetarnu politiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia