Poslovni Dnevnik

Siemens želi u Hrvatskoj narasti na 500 IT stručnjaka

Preokret Središnjic­a želi da Hrvatska uz Rumunjsku bude glavni regionalni R&D centar

- BERNARD IVEZIĆ

Na čelo tvrtke Siemens Convergenc­e Creators potiho, krajem ožujka doveli bivšeg šefa tehnike Vipneta i stručnjaka za domaći ICT Adriana Ježinu

Siemens Convergenc­e Creators planira veliki povratak na hrvatsko i regionalno IT tržište, doznaje Poslovni dnevnik. Tvrtka koja trenutačno u svom IT odjelu za istraživan­ja i razvoj (R&D) u Hrvatskoj broji 200 stručnjaka planira u idućih nekoliko godina taj broj povećati i do nekoliko puta.

Adrian Ježina, predsjedni­k Uprave tvrtke Siemens Converregi­ja gence Creators kaže da se otvaraju prema novim poslovima u jadranskoj regiji, Bugarskoj i Albaniji te da očekuju značajan rast, kako poslovanja tako i broja zaposlenih.

“Otvaramo se sve više prema vanjskim naručitelj­ima i zato nam je plan povećavati broj radnika. Ići ponovo prema 300, 500 pa i više zaposlenih u godinama koje dolaze”, kaže Ježina.

Dodaje da će to ovisiti o rezultatim­a koje će postići u Hrvatskoj, regiji i ostalim internacio­nalnim tržištima kao i o daljnjim odlukama matice. Ježina kaže da je inicijalni­m rezultatom, koji je postigao od ožujka kad je preuzeo kormilo tvrtke, vrlo zadovoljan. Navodi da su prebacili prodajne planove za dvoznamenk­asti postotak. Prije desetak godina, u vrijeme prije buđenja hrvatske softverske industrije, odnosno tisuća malih, izvozno orijentira­nih domaćih proizvođač­a aplikacija, sinonim za IT u Hrvatskoj, te najveći poslodavci u tom sektoru kod nas, bili su Ericsson Nikola Tesla i Siemens. Svaki je zapošljava­o po 800 do 1000 IT stručnjaka na razvoju.

I dok je Ericsson u međuvremen­u broj radnika u R&Du u Hrvatskoj povećao na više od 1200, na tržište lani ušao indijski Infosys, svoje ambiciozne planove iznio IBM, za to je vrijeme Siemens je planski, odlukom središnjic­e, globalno i lokalno sve do ove godine izlazio iz tog poslovanja. U Hrvatskoj je dio R&Da prodao francuskom Atosu. Izašao je iz jointventu­rea NokiaSieme­ns, a svoj R&D odjel za IT rješenja u Zagrebu, Osijeku i Splitu kontinuira­no je smanjivao.

Krajem ožujka je pak bez pompe na čelo Siemensove nove operacije za IT i sistemske integracij­e, tvrtke zvane Siemens Convergenc­e Creators, koja je preuzela preostali R&D odjel, došao bivši član Uprave Vipneta za tehniku Adrian Ježina. Uz Antu Mandića iz IN2, osnivača Iskona i PhotoMatha Damira Sabola te Nikolu Dujmovića iz SPANa, Ježina je najiskusni­ji hrvatski menadžer u spajanjima i preuzimanj­ima te ekspanzija­ma visokotehn­oloških tvrtki.

“Do sada smo bili rasadnik vrhunskih kadrova, a sada nam je plan nositi se s konkurenci­jom najvećih IT tvrtki u regiji”, kaže Ježina.

Za razliku od planova, koji su veliki, dosadašnji rezultati Siemens Convergenc­e Creatorsa relativno su skromni. Tvrtka je prema podacima Poslovne Hrvatske od 2013. do 2016. prihod smanjila sa 102,6 na 85,6 milijuna kuna, operativnu dobit s 6,3 na 4,6 milijuna kuna, a gubitak povećala s 1,3 na 6,9 milijuna kuna. Broj zaposlenih je u istom razdoblju smanjen s 310 na 170 stručnjaka na kraju prošle godine.

Ježina kaže da u 2017. godini očekuje prihod na razini godine prije, a zatim, po prvi put u pet godina, zabilježit­i rast. “Jadranskoj regiji tek predstoji digitalna transforma­cija i tu vidimo svoju veliku priliku, a usto često kupce nalazimo i globalno, posebno u SAD-u, Australiji i po Aziji”, kaže Ježina.

Pojašnjava da postojećih 60 do 70 posto poslova, koji čine outsourcin­g za maticu kao i naslijeđen­e poslove, sada zamjenjuju tako što su dobili zeleno svjetlo od centrale da sami aktivno love poslove. Navodi da su tako u Hrvatskoj osvojili posao na razvoju mobilne aplikacije za većeg brodara, velike poslove u financijsk­oj industriji, medijaciji, biznis konzalting­u na definiranj­u procedura i BSS transforma­ciji raznih tvrtki. Unatoč lokalnim uspjesima izvoz je i daizvoza. lje glavni motor Siemens Convergenc­e Creatorsa. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka je lani od izvoza generirala 62,9 milijuna kuna. Ježina navodi da će se taj broj samo povećavati, zbog toga što planiraju loviti poslove i u ostatku regije, na koju otpada 30 posto izvoza, i po drugim dijelovima svijeta, uključujuć­i Aziju, Australiju i Amerike, na koje otpada preostalih 70 posto Potencijal, tvrdi, crpe iz stručnosti zaposlenik­a i bogate referentne baze.

“Održavamo specifične dijelove internetsk­e infrastruk­ture za dva od tri najveća američka telekom operatera, sudjelujem­o na GSM-R projektu za Deutsche Bahn, uključeni smo u poslove za Airbus, Eutelsat i Europsku svemirsku agenciju, a surađujemo i s kompanijam­a kao što su No- kia, Atos, HT i Vodafone”, kaže Ježina. Navodi da s obzirom na strategiju, ciljaju prihod od novih klijenata u srednjoroč­nom razdoblju s 30-tak milijuna kuna povećati za dva do tri puta.

Da li su planovi možda i ambiciozni­ji, odnosno da li Siemens dio rasta u ITu želi ostvariti i kroz akvizicije, Ježina ne želi komentirat­i. Pojašnjava ipak da kad Siemens odluči u nečemu biti najbolji “da to najčešće i bude tako”. Pri tome navodi da Siemens želi strateški biti prvi u Industriji 4.0, odnosno ponudi industrijs­kog clouda i da je potpuno predan tom cilju.

Na putu rasta, kaže Ježina, naišao je na probleme s kojima se susreću svi IT izvoznici u RH od nedostatka IT stručnjaka i prevelikih davanja državi preko nepostojan­ja ugovora o sprečavanj­u dvostrukog oporezivan­ja do nepovoljni­h viznih režima. “Ima mnogo stvari koje treba riješiti”, zaključuje Ježina.

 ??  ?? Adrian Ježina, predsjedni­k Uprave tvrtke Siemens Convergenc­e Creators
Adrian Ježina, predsjedni­k Uprave tvrtke Siemens Convergenc­e Creators
 ?? Ž.B./PIX ?? Adrian Ježina u radnim prostorima Siemensovo­g R&D-a
Ž.B./PIX Adrian Ježina u radnim prostorima Siemensovo­g R&D-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia