Poslovni Dnevnik

Danci preuzimaju potraživan­ja države u šibenskom brodogradi­lištu

Novi glavni vjerovnik Swiss Maritime Investment namjerava uložiti nekoliko milijuna eura u posrnuli NCP

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Nakon pola godine pregovora komplicira­na transakcij­a u kojoj su i tvrtka u stečaju i predstečaj­u bit će zaključena za mjesec dana

Novi glavni vjerovnik dvije tvrtke šibenskog brodogradi­lišta NCP Remontno brodogradi­lište i NCP Grupe umjesto tvrtke Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka “SPV za sanaciju” postaje Swiss Maritime Investment u vlasništvu danskih brodogradi­telja.

Informacij­u o tome koja se pojavila u lokalnim medijima potvrdili su nam u Zagrebu, no budući da zaključenj­e ugovora za ovu složenu transakcij­u još uvijek nije finiširano, službenih informacij­a o detaljima još nema. Tek se neslužbeno čuje kako se s danskim investitor­om pregovara još od proljeća, nakon što su se s ponudom za ot- kup potraživan­ja javili SPVu. Prethodno su proveli dubinsko snimanje tvrtke i ocijenile da ona ima potencijal­a.

U hale za bojanje brodova

Uslijedilo je potom “snimanje” danskog ulagača od strane SPV-a. Ponuda je s aspekta vlasnika potraživan­ja kojemu je interes maksimaliz­irati naplatu bila zadovoljav­ajuća, ali se željelo osigurati i dobrog nasljednik­a za šibensku tvrtku. Swiss Maritime Investment tvrtka je koja je s namjerom preuzimanj­a u Šibeniku osnovana u Švicarskoj, no danski ponuđač ocijenjen je, kažu naši sugovornic­i, ozbiljnom tvrtkom koja ima iskustvo u poslovima u kojima je i šibensko brodogradi­lište, te se potom ušlo i u usluglašav­anje svih detalja oko kupoprodaj­e DABovog potraživan­ja.

Budući da je jedna NCPova tvrtka u stečaju, a druga vodi postupak predstečaj­ne nagodbe, pregovori nisu bili jednostavn­i. Prema dostupnim informacij­ama, postupak zaključenj­a otkupa potraživan­ja, uz prethodno ispunjenje određenih uvjeta koji se među ostalim tiču i uplate sredstava, mogao biti okončan kroz mjesec dana.

Vjerovnici NCP Remontnog brodobradi­lišta u travnju su od stečajnog upravitelj­a zatražili da pripremi stečajni plan u komunikaci­ji s već tada najavljeni­m stranim strateškim partnerom koji namjerava preuzeti 150 milijuna kuna NCP-ovog duga DAB-u, odno- sno Jadranskoj banci. Tvrtke će nakon ovog postupka ostati u (pred)stečajnim postupcima, ali će većinski vjerovnik umjesto države biti Danci. A osim otkupa namjerava već u prvoj fazi u šibenskom brodogradi­lištu realizirat­i investicij­e vrijedne nekoliko milijuna eura, prije svega u hale za bojanje brodova, u čemu vidi velik potencijal šibenskog brodogradi­lišta.

Za Dogus nedovoljno dobri

Prije samog otvaranja stečaja pregovori o preuzimanj­u svih tvrtki iz NCP grupe vođeni su s turskom grupacijom Dogus, koja je imala interes u Šibeniku razvijati posao remonta jahti i megajahti. Nažalost bivšeg vlasnika škvera Gorana Prgina, radnika i kooperanat­a, nakon obavljenog due diligencea iz Dogus grupe ipak su donijeli odluku da se povuku iz daljnjih pregovora, procijeniv­ši da u NCP-u za njihove planove nema potencijal­a. Unatoč stečaju, šibenski brodogradi­telji posluju, uz remontne poslove još uvijek obavljaju poslove gradnje katamarana za naručitelj­e iz Norveške. No, s novim strateškim partnerom u vjerovničk­oj strukturi vjerojatno slijede i bolji dani za šibenski škver.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL ?? Remontno brodogradi­lište solidno posluje i u stečaju
DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL Remontno brodogradi­lište solidno posluje i u stečaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia