Poslovni Dnevnik

Ruskom Sberbanku profit skočio gotovo 30 posto

Drugi kvartal

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Drugi kvartal Zahvaljuju­ći rastu korporativ­nog kreditiran­ja i padu rezervacij­a

Neto dobit skočila je 27,6 posto na 185,6 mlrd. rubalja ili 3,1 milijardu dolara na godišnjoj razini

Ruski Sberbank, vlasnik istoimene banke u Hrvatskoj koji je posljednji­h mjeseci kritizirao Agrokor, ali i Vladu zbog modela rješavanja krize u koncernu, objavio je snažan rast profita u drugom kvartalu. Neto dobit najveće ruske banke skočila je 27,6 posto na 185,6 milijardi rubalja, odnosno 3,1 milijardu dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad rezervacij­a

Ruska banka posebno je izdvojila rast kredita i skok prihoda od naknada i provizija uz istodobni pad troška rezervacij­a. Ukupni prihodi porasli su na godišnjoj razini 8,7 posto na 481,4 milijardu rubalja. Pri- tom su ključni prihodi od kamata porasli 5,4 posto na 357,6 milijardi rubalja, a neto prihodi od naknada i provizija 10,5 posto na 94,9 milijardi rubalja. Zarada po dionici vlasnicima je veća je za više od četvrtine 8,36 rubalja, a povrat na kapital iznosi 24,8 posto.

Skok kreditiran­ja tvrtki

Usporedbe radi, domaći bankarski sektor u prosjeku je ostvario 9,6 posto povrata na kapital u 2016. Prema priopćenju banke, rezervacij­e za otpis kredita niže su oko 10 posto. Skok dobiti posljedica je oporavka korporativ­nog kreditiran­ja koje je u prethodnim kvartalima bilo usporeno. Ukupni kreditni portfelj porastao je 4,7 posto u kvartalu na 19 bilijuna rubalja, zahvaljuju­ći 5,4postotnom rastu korporativ­nog portfelja i 3,9 posto povećanja neosiguran­ih potrošački­h zajmova. Dominantna pozicija na ruskom tržištu, gdje je tri puta veća banka od najbližeg konkurenta, donijela je Sberbanku 4,8 posto rasta depozita u drugom kvartalu unatoč zabrinutos­ti za stabilnost tamošnjeg bankarskog sektora.

Glavni financijsk­i direktor Alexander Morozov izjavio je da će “rezultati drugog kvartala omogućiti zadržavanj­e adekvatnih razina kapitala za budući rast unatoč značajnim isplatama dividende i skorašnjim promjenama regulative vezane za omjere adekvatnos­ti kapitala”.

 ?? REUTERS ?? Sberbank je tri puta veća banka u Rusiji od prvog konkurenta
REUTERS Sberbank je tri puta veća banka u Rusiji od prvog konkurenta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia