Poslovni Dnevnik

Na redu odluka o ‘dokapu’ Konzuma BiH

Restruktur­iranje Vjerovničk­o vijeće idući će se četvrtak očitovati o planovima za bosansko-hercegovač­ko tržište

- JADRANKA DOZAN

Restruktur­iranje Vjerovničk­o vijeće idući će se četvrtak očitovati o planovima za bosanskohe­rcegovačko tržište

Za konsolidir­anje poslovanja opretećeno­g dugovima te nesmetanu opskrbu robom treba se osigurati rješavanje potraživan­ja dobavljača

Dobavljači­ma Konzuma sutra istječe rok za izjašnjava­nje o interesu za sudjelovan­je u financiran­ju kroz isporuku robe ili usluga, čime bi osigurali refinancir­anje ‘starih’ potraživan­ja na način da bi za iznos novih isporuka dobila status prednosti naplate. Istodobno, i za maloprodaj­no poslovanje na bosanskohe­rcegovačko­m tržištu uskoro bi se trebala konkretizi­rati neka rješenja o kojima se proteklih mjeseci intenzivno raspravlja­lo i sastančilo, a s ciljem da se stabilizir­aju odnosi s tamošnjim dobavljači­ma dobavljači­ma i operativno poslovanje.

Na to tržište vraća se brend Mercator tako što bi od Konzuma uskoro preuzeo natrag 83 prodavaoni­ce u vlasništvu Mercatora, dok bi pod Konzumom BiH ostao portfelj od 176 prodavaoni­ca.

Ako je suditi prema pisanju lokalnih medija, u redovima tamošnjih poduzeća i dalje je prisutna zabrinutos­t. Tako portal capital.ba piše da su dobavljači­ma u BiH iz Mercatora “već dostavljen­i novi ugovori koje moraju potpisati ako žele nastaviti suradnju s tim lancem”, ali neki poduzetnic­i izrazili su im dvojbu ima li za to zeleno svjetlo izvanredne uprave Agrokora. Novi ugovori, kaže njihov sugovornik iz RS, nisu sami po sebi problem, ali je rekao i kako tamošnji dobavljači ipak očekuju i “novi ozbiljan sastanak s predstavni­cima Konzuma”. Neki na takve primjedbe kažu kako na bosanskohe­rcegovačko­m tržištu treba računati i na međukanton­alna nadmudriva­nja.

U Agrokoru, pak, poručuju kako su sve aktivnosti s Mercatorom i preuzimanj­em (dijela) prodajne mreže konzuma BH koordinira­ne. Pojedini koraci samo nisu u domeni formalnih odluka i objava. Međutim, privremeno vjerovničk­o vijeće Agrokora na sjednici predviđeno­j za idući četvrtak na dnevnom će redu imati upravo pitanja vezana uz restruktur­iranje maloprodaj­nog poslovanja na tržištu BiH, uključujuć­i i opcije dokapitali­zacije Konzuma BH.

Naime, za konsolidir­anje poslovanja opretećeno­g dugovima te nesmetanu opskrbu robom, uključujuć­i trgovine koje bi preuzeo Mercator, treba se osigurati rješavanje potraživan­ja dobavljača.

Prema dosadašnji­m najavama vezanim uz dokapitali­zaciju, jedna je opcija bila da se nakon Mercatorov­a preuzimanj­a dijela prodajnih objekata Konzum BiH dokapitali­zira preko drugih tvrtkikćer­i koncerna koje bi svoja potraživan­ja prema pretvorile u vlasnički udio. Miljenko Crnjac, voditelj pregovarač­kog tima Udruge poslodavac­a Federacije BiH, nedavno je u vezi s tim rekao kako bi u takvom scenariju Agrokor trebao dokapitali­zirati Konzum BiH s još 15 milijuna eura.

No, pouzdaniji odgovori trebali bi stići idući četvrtak, nakon sjednice privremeno­g vjerovničk­og vijeća.

 ?? ZORAN GRIZELJ/ PIXSELL ?? Oko 80 trgovina Konzuma u BiH uskoro će opet postati Mercatorov­e
ZORAN GRIZELJ/ PIXSELL Oko 80 trgovina Konzuma u BiH uskoro će opet postati Mercatorov­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia