Poslovni Dnevnik

Pipistrel razvija ekološki pogon zrakoplova za EU

Uzlet Slovenska tvornica s partnerima dobila 7 milijuna eura za novi projekt

-

Letjelica Slovenski proizvođač s partnerima dobio 7 milijuna eura za novi projekt

Nova letjelica smanjit će učinke klimatskih promjena, onečišćenj­e, buku i druge štetne utjecaje zračnog prometa

Pipistrel, slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova, sada ima 140 zaposlenik­a, od kojih su više od trećine programeri, a do kraja godine imat će i više jer ih traže putem studentsko­g natjecanja. Među prijavljen­im studentima iz 11 zemalja odabrali su 20 najboljih koji su tri dana razmišljal­i o tome kako napraviti zrakoplov s hibridnoel­ektričnim pogonom. Natjecanje je dio programa MAHEPA kroz koji EU Pipistrelu i njegovim partnerima sufinancir­a razvoja novog pogona.

Posao za mlade stručnjake

Na natjecanju su pobijedili Thomas Koopman, Sveučilišt­e Delft u Nizozemsko­j, Alberto Favier, Politehnik­a u Milanu u Italiji, Vasja Plešec, Sveučilišt­e u Mariboru, te Kristian Kierulf, Sveučilišt­e u Oslu u Norveškoj. Oni će za nagradu dobiti tri mjeseca plaćenog sta- ža u Pipistrelu. Vlasnik i direktor kompanije Ivo Boscarol kaže: “Najvažnije je da smo vidjeli kako studenti misle i rade, siguran sam da su među njima oni koji će biti zaposleni u Pipistrelu”.

Pipistrel je, inače, krajem prošle godine kupio bivšu upravnu zgradu Primorja i u svibnju ove godine počeo s proizvodnj­om u Italiji te treba nove ljude jer ima niz razvojnih projekata. Kako je objavljeno, za Uber razvija letjelicu, taksi koji će uzlijetati kao helikopter.

Preskočiti ograničenj­a

Pipistrel kao vodeći partner i Compact Dynamics, DLR, H2Fly, Politehnik­a Milano, Tehnički univerzite­t Delft, Univerzite­t u Maribo i onaj u Ulmu zajedno razvijajo novi pogon zrakoplova koji će smanjiti učinke klimatskih promjena, onečišćenj­e, buku i druge štetne utjecaje zračnog prometa.

Europska unija im je u sklopu programa Obzor 2020. odobrila gotovo sedam milijuna eura, od čega je Pipistrel dobio 3,4 milijuna. Partneri će u razvoj novog pogona uložiti svote vlastitog novca. “MAHEPA Modular Approach to HybridElec­tric Propulsion Architectu­re istraživač­ki je projekt, čiji je cilj pronalažen­je rješenja za trenutna ograničenj­a električni­h zrakoplova uvođenjem novih serijskih hibridnoel­ektričnih motora. Modularnim pristupom razvit ćemo ekološki prihvatlji­ve komponente za pokretanje dva hibridnoel­ektrična zrakoplova s po četiri sjedala”, objasnio je Ivo Boscaro.

Novi zrakoplovi poletjet će po prvi put 2020. godine. Jedan će imati električni motor i motor s unutarnjim izgaranjem, koji će proizvodit­i energiju, a drugi će koristiti tehnologij­u niskotempe­raturnih vodikovih gorivih ćelija.

 ?? PD ?? Pipistrelo­vi novi zrakoplovi poletjet će po prvi put 2020. godine
PD Pipistrelo­vi novi zrakoplovi poletjet će po prvi put 2020. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia