Poslovni Dnevnik

‘Bili smo dvostruko skuplji, ali ni Patria nije jeftina’

Tako je odabrao MORH Šef Uprave ĐĐ-a priznaje da su zbog cijene izgubili posao opremanja oklopnih vozila

- VEDRAN BALEN/VL

To je za nas davno završena priča, prokomenti­rao je predsjedni­k Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal informacij­u da je slavonskob­rodska grupacija izgubila posao naoružavan­ja Patrije za Ministarst­vo obrane zato što je bila dvostruko skuplja od konkurenat­a i zato što je ponudila protuoklop­ne rakete manjega dometa.

Na činjenicu da je Ministarst­vo obrane izabralo 30-milimetars­ke topove izraelske kompanije Elbit on je reagirao riječima da je Đuro Đaković još prije šest godina, u vrijeme kada je to bio prvi model kupolne stanice koja ima punjenje ispod oklopa, počeo dokazivati zašto je to bitno za brodsku tvrtku i što bi taj posao značio za buduće projekte i poslove. Dogodilo se, međutim, da je netko drugi ponudio nešto što oni nisu mogli.

“Govori se da smo bili dvostruko skuplji. Mi to i ne krijemo, ali nisu ni Patrijina vozila baš jeftina. Ima puno jeftinijih oklopnih vozila, pa ako su se kupovale Patrije, mogao se kupiti i adekvatan top. Ali to je odluka Ministarst­va obrane”, objasnio je Mazal. On je istaknuo i kako su u Đakoviću ponosni na činjenicu da za norveški Kongsberg rade 30-milimetars­ku strojnicu za američku vojsku, supersofis­ticirani proizvod zahvaljuju­ći kojemu su prepoznati kao kompanija koja može razviti nešto novo. Uz to, razvijaju za Norvežane i protuoklop­nu zaštitu i povećanje elevacije topa te integracij­e sustava protuoklop­nih raketa

Mazal je podsjetio i da hrvatske oružane snage i nadalje imaju proizvode slavonskob­rodske tvrtke u svom portfelju te dodao kako nema ni- jednog razloga da se ta suradnja, bez obzira na gubitak posla s opremanjem Patrije, ne nastavi i u budućnosti.

“Činjenica da je kupac do jučer bio i većinski vlasnik naše tvrtke po meni bi trebala imati neku snagu, ali na natječaju je izabrano to što je izabrano i mi pošteno priznajemo da smo izgubili. Mislim da ćemo morati poraditi na nesrazmjer­u naših mogućnosti s jedne te potreba i financijsk­ih mogućnosti Ministarst­va obrane s druge strane”, zaključio je predsjedni­k Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal.

 ??  ?? Mazal se nada daljnoj suradnji s HV-om
Mazal se nada daljnoj suradnji s HV-om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia