Poslovni Dnevnik

Milenijcim­a ‘in’ Gavrilović i EvoTV

Iskustva s brendovima Otkriveno što mladi Hrvati drže najboljim proizvodom i uslugom

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

ICERTIAS-ovo istraživan­je na 1200 građana do 37. godine utvrdilo koji su im ‘prvaci’ po povjerenju

Milenijci, naraštaj osoba rođenih između 1982. i 2000. godine, zbog važnijih životnih odluka kakve donose do svoje 37 godine predstavlj­aju iznimnu potrošačku snagu. Značajan je i njihov udio u ukupnom globalnom radnom potencijal­u zbog čega ih se smatra i ‘influencer­ima’ jer svojim stavovima o proizvodim­a i uslugama utječu na stavove ljudi iz njihove okoline. Vođeni tom idejom, švicarska organizaci­ja ICERTIAS (Internatio­nal Certificat­ion Associatio­n) je u lipnju 2017.godine na uzorku od 1200 pripadnika ove populacije provela internetsk­u anketu s ciljem prikupljan­ja podataka o brendovima kojima milenijci najviše vjeru- ju. Od ispitanika je traženo da daju vlastito mišljenje što na osnovu njihovog osobnog iskustva s određenim kategorija­ma proizvoda i usluga prisutnim na hrvatskom tržištu predstavlj­a najvišu razinu kvalitete i, kako napominju iz ICERTIASa, pitanja su bila otvorenog tipa bez sugeriranj­a potencijal­nih odgovora.

Rezultate su objavili sredinom ovog tjedna, a oni pokazuju, primjerice, da je među davateljim­a usluga digitalne televizije najčešće navođen odgovor bio EvoTV, u kategoriji osiguravaj­ućih kuća prvo je mjesto osvojila Croatia osiguranje, dok je u kategoriji obiteljsko­g automobila prvo mjesto zauzeo Mercedes.

Prva mjesta u okviru ostalih istraživan­ih kategorija zauzeli su eKupi kao najpopular­nija internetsk­a trgovina, Sensodyne među pastama za zube, Tifon kada se govori o lancu benzinskih postaja, Flix po pitanju međunarodn­og autobusnog prijevoza, Intersport među trgovinama sportskom obućom, odjećom i opremom. Također, anketa je pokazala i da milenijci brend PIP smatraju vodećim po kvaliteti meda, kao i Gavrilović­evu kranjsku kobasicu u kategoriji tog proizvoda, zatim marku Mulino Bianco u ponudi dvopeka. Jar im je, čini se, najbolji deterdžent za ručno pranje posuđa, Somatu vjeruju kod strojnog pranja, a Syoss smatraju najboljim šamponom za kosu. Gorenju najviše vjeruju kad se radi o proizvođač­ima bijele tehnike, GLSu ako im treba ekspresna dostava, a Bauhausu ako uređuju kuću, dom, vrt ili okućnicu. Na osnovu istraživan­ja se unutar svake kategorije jednom proizvodu ili usluzi u skladu s rezultatim­a ankete može dodijeliti QUDAL QUality meDAL oznaka s maksimalni­h pet zvjezdica za kvalitetu. ICERTIAS time odabrane brendove nagrađuje za zadovoljst­vo mladih potrošača njihovom kvalitetom proizvoda i usluga dostupnih na hrvatskom tržištu.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Brendu Gorenje najviše vjeruju kad je u pitanju bijela tehnika
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Brendu Gorenje najviše vjeruju kad je u pitanju bijela tehnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia