Poslovni Dnevnik

Rast u eurozoni i dalje udara najjači tempo u šest godina

Efekt kolovoza Jake aktivnosti u industriji pomućuje slabljenje tercijarno­g sektora

-

Prema Markitovom uvidu, indeks menadžera nabave (PMI) za 0,1% je viši nego u srpnju, kad je bio i najbolji još od 2011. godine

Rast gospodarst­va eurozone (EU19) stabilizir­ao se u kolovozu na najvišoj razini u otprilike šest godina, pri čemu je snažan tempo aktivnosti u proizvodno­m sektoru neutralizi­ralo posustajan­je rasta u uslužnom sektoru, procijenil­a je u srijedu tvrtka Markit. Indeks menadžera natempa bave (PMI) za privatni sektor eurozone u kolovozu je iznosio 55,8 bodova, premašivši za 0,1 postotni bod srpanjsku razinu, inače najvišu u nekih šest godina, izračunali su u londonskoj tvrtki za prikupljan­je i obradu ekonomskih podataka.

“Najnovije vrijednost­i PMIja za eurozonu signalizir­aju nastavak snažnih rezultata ekonomije u zoni primjene zajedničke europske valute iz prethodnog razdoblja. Stabilizac­ija tempa rasta dobra je vijest budući da se nadovezuje na naznake posustajan­ja rasta u proteklim mjesecima”, konstatira pomoćnik direktora Markita Andrew Harker. Napominje da podaci za prva dva mjeseca trećeg tromjesečj­a 2017. godine upućuju na tek neznatno sporiji tempo rasta u odnosu na drugo tromjesečj­e kada su aktivnosti u eurozoni uvećane 0,6 posto. Kao razlog navodi nove naznake posustajan­ja uslužnog sektora, “u kojem su poslovne aktivnosti i nove narudžbe porasle najslabije od siječnja”.

“Protuteža su novi impresivni podaci iz proizvodno­g sektora, budući da su proizvođač­i robe osigurali najsnažnij­i priljev novih narudžbi u šest i pol godina”, tumači Harker.

Time je dodatno ojačao pritisak na proizvodne kapacitete, iskazan u najsnažnij­em gomilanju nerealizir­anih narudžbi još od sredine davne 2006. godine, pojašnjava, podsjećaju­ći kako je to “dobar znak za tržište rada jer će kompanije vjerojatno nastojati zaposliti nove radnike kako bi odradile postojeće narudžbe”.

Raspoložen­je donekle prigušuju slabija očekivanja čelnika kompanija u odnosu na svibanj kada su dosegnula najvišu razinu otkada se počeo pratiti taj pokazatelj.

“Optimizam je na najnižoj razini od studenoga prošle godine, iako je u cjelini gledano i dalje snažan”, zaključuje se u izvješću Markita o poslovanju članica EU u kojima se posluje sa zajedničko­m valutom eurom.

 ?? REUTERS ?? Industrija u zemljama s valutom eurom (EU-19) utječe na stabilnost rasta
REUTERS Industrija u zemljama s valutom eurom (EU-19) utječe na stabilnost rasta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia