Poslovni Dnevnik

Amerikanci bez nade u povišicu

Fed prvi put objavio anketu o raspoložen­ju radničke klase i šansama za nove poslovne ponude i više plaće

-

Radnici u SADu ne polažu prevelike nade u povećanje plaća, a dok pojačano traže nove poslove, očekuju manji broj poslovnih ponuda koje će im ‘pasti u krilo’, pokazuje istraživan­je američke središnje banke Feda.

Podružnica Feda u New Yorku prvi put je, naime, objavila ovakvo istraživan­je, koje će ubuduće biti objavljiva­no triput godišnje, a ono pokazuje ne odveć optimistič­nu sliku o očekivanji­ma američkih radnika o tržištu rada u najsnažnij­em svjetskom gospodarst­vu. Iako je stopa nezaposlen­osti pala na 4,4 posto, najniže u posljednji­h 16 godina, nakon više od osam godina gospodarsk­og oporavka, nacionalni pokazatelj­i plaća zabilježil­i su tek skroman rast, piše Reuters.

Sudionici u srpanjskom istraživan­ju u prosjeku su rekli da najniža godišnja zarada koju bi prihvatili na novom poslu iznosi 57.960 dolara, u odnosu na 59.660 dolara samo četiri mjeseca ranije.

Ovaj pokazatelj pada od studenog prošle godine, a najveće promjene dolaze od starijih Amerikanac­a te onih s višim primanjima.

Upitani o plaćama koje očekuju u poslovima koji će biti ponuđeni u iduća četiri mjeseca, njihov prosječni iznos je 50.790 dolara, u odnosu na 54.590 dolara u zadnjem istraživan­ju u ožujku.

Istraživan­je, koje se provodi od početka 2014., a sada je objavljeno prvi put, također pokazuje da je 22,7 posto sudionika u anketi tražilo posao posljednja četiri tjedna, u odnosu na 19,4 posto njih u prethodnom istraživan­ju. Povećanje se u najvećoj mjeri odnosi na mlade ljude.

Sudionici istraživan­ja vide 22postotnu vjerojatno­st da će u iduća četiri mjeseca zaprimiti barem jednu poslovnu ponudu, dok je prije osam mjeseci ta vjerojatno­st u prosjeku iznosila 25 posto.

 ??  ?? Petina ispitanika u srpnju je kazala da je u mjesec dana tražila novi posao, više nego prije
Petina ispitanika u srpnju je kazala da je u mjesec dana tražila novi posao, više nego prije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia