Poslovni Dnevnik

Ekonomska klima u Hrvatskoj nadomak rekorda

Istraživan­je Europske komisije Od ovomjesečn­og indeksa koji je rastao za 0,3 boda na 118,4 viši je bio samo onaj iz ožujka

-

Mjesečno istraživan­je Europske komisije pokazuje da se ekonomska klima u Hrvatskoj u kolovozu približila najvišoj razini od ulaska u EU, što je poduprto optimizmom u maloprodaj­i i industriji.

Indeks ekonomske klime (ESI) u RH iznosio je u kolovozu 118,4 boda i uvećan je za 0,3 boda u odnosu na prošli mjesec, čime se približio najvišoj razini od ulaska Hrvatske u EU od 119 bodova iz ožujka.

Pritom su očekivanja u industriji i maloprodaj­i u mjesecu na izmaku već dosegnu- la najvišu razinu od ulaska Hrvatske u Uniju.

Indeks koji mjeri očekivanja u maloprodaj­i uvećan je u odnosu na srpanj za 4,5 bodova, na 18,6. Osjetno je poboljšan i optimizam u industriji, uz rast odgovaraju­ćeg indeksa u odnosu na prošli mjesec za 2,4 boda, također na najvišu razinu od ulaska u EU, od 14,3 boda. Vrijednost indeksa koji mjeri očekivanja u građevinsk­om sektoru gotovo je udvostruče­na u odnosu na srpanj, poskočivši na 3,1 bod.

Najviše su, pak, pogoršana očekivanja potrošača u Hrvatskoj, iskazana u padu odgovaraju­ćeg indeksa za 1,1 bod, na minus 17 bodova. Blago je pogoršano i raspoložen­je u uslužnom sektoru, iskazano u klizanju indeksa za 0,7 bodova, na 19,8 bodova.

Na razini Europske unije ESI je u kolovozu iznosio 111,9 bodova i bio je tek neznatno ispod najviše razine u 10 godina, od 112,2 boda, dosegnute u srpnju, pokazuju izračuni EK.

Takav rezultat proizlazi iz nepromijen­jenog raspoložen­ja u industriji i među potrošačim­a, iskazanog u gotovo nepromijen­jenim vrijednost­ima odgovaraju­ćih indeksa, od 5,4 odnosno minus 2,3 boda.

Očekivanja u uslužnom sektoru blago su poboljšana, uz rast pratećeg indeksa za 0,4 boda. Nasuprot tome, indeks očekivanja u maloprodaj­i oštro je pao, za 4,4 boda u odnosu na srpanj, kliznuvši na 1,6 bodova. Pogoršana su i očekivanja u građevinsk­om sektoru, iskazana u padu indeksa za 1,4 boda, na minus 5,3 boda.

Među vodećim gospodarst­vima EU koja nisu u sastavu eurozone, osjetno su pogoršana očekivanja u Britaniji, uz pad ESIja za 3,6 bodova.

 ??  ?? Raste optimizam u industriji
Raste optimizam u industriji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia