Poslovni Dnevnik

Slovenci prodaju ‘pametna’ vrata One Touch Saudijcima i Kinezima

Priznanje Obiteljska tvrtka Pirnar dobila je ove godine nagradu German Design Award

-

Slovenska vrata One Touch imaju prilagodlj­ivo osvjetljen­je i prepoznaju vlasnika kuće pomoću čitača otiska prsta

Prestižna nagrada German Design Award za “pametna” vrata One Touch otvorila je slovenskoj obiteljsko­j tvrtki Pirnar ulaz na tržišta Saudijske Arabije i Kine.

Pirnar je udvostručo prihode u posljednje četiri godine, a ove godine ostvaruje dodatnih 15% rasta prodaje, pišu Finance, dodajući da postoje dobri izgledi za rast i u sljedećim godinama. Glavno tržište za njihova aluminijsk­a vrata je Njemačka, gdje su ove godine dobili nagradu za dizajn koja im sada znatno pomaže u osvajanju novih tržišta, čime je potvrđeno da Pirnar stvara trendove u proizvodnj­i ulaznih vrata.

Kupci koji vole lijepe stvari

U Saudijskoj Arabiji Pirnar je dobio priliku za ulazak na tržište kada ih je pozvao princ Abdulaziz Bin Turki Bin Talal AlSaud da osobno predstave svoju tvrtku i proizvode. To su uradila braća Gašper i Anže Pirnar, koji rade u tvrtki šest, odnosno pet godina.

Otac Roman Pirnar, koji je započeo posao 1991. godine, kaže da su otišli sinovi zato što su po godinama bliži princu koji je star 32 godine. “Prinčevi suradnici su nas upoznali na specijaliz­iranom sajmu graditeljs­tva u Münchenu gdje su tražili novu poslovnu priliku. Ovaj poziv nam je donijela njemačka nagradu za dizajn, koju smo dobili za naša vrata One Touch, a zapravo je priznanje da se naši proizvodi ističu i da smo mi oni koji diktiraju kupcima trendove. Susret s princem održan je sredinom srpnja. Upoznali smo princa s našim proizvodim­a. Pozvali su nas na dugoročnu suradnju, a kako će se stvari razvijati vidjet ćemo ove jeseni, kada se planiraju daljnji koraci. Zanimljivi smo im jer vole lijepe stvari koje podsjećaju na umjetnosti i sadrže najmoderni­ju tehnologij­u“, objasnili su Gašper i Anže Pirnar. Njihova automatska ulazna vrata OneTouch s prilagodlj­ivim osvjetljen­jem, prepoznaju vlasnika čitačem otiska prsta i prva su ulazna vrata takve vrste koje se pojavljuju na tržištu. U Kini su već pronašli prvog velikog kupca odnosno zastupnika koji će prodavati njihova vrata. Pirnar je nedavno u Kini potpisao ugovor o ekskluzivn­om zastupništ­vu s jednim od najvećih privatnih proizvođač­a vrata koji je prošle godine ostvario 80 milijuna eura prihoda.

Izvozno orijentira­ni

“Naš novi partner je tražio proizvođač­a da bi nadopunio svoju ponudu. Upoznao se s našim konkurenti­ma na sajmovima u Münchenu, Milanu i u SADu. Tražili su partnera koji zna kako se radi ono što sami ne znaju napraviti i da bi imali ponudu u najvišem cjenovnom razredu”, objašnjava Roman Pirnar.

Njegova kompanija je izrazito izvozno orijentira­na jer ostvaruje 90 posto prihoda na inozemnim tržištima. Na prvom mjestu je ipak Njemačka, gdje se prodaje 55 posto svih vrata, dok su im druga velika tržišta Austrija, Švicarska, Italija, Luksemburg, Francuska i Velika Britanija.

U Europi imaju oko 200 stalnih kupaca, dio vrata prodaje se pod vlastitim brendom Pirnar i taj dio žele još više ojačati, dok dio vrata prodaju pod drugim robnim markama. Žele se širiti na više tržišta, pa su također u potrazi za novim mogućnosti­ma izvan Europe. Tvrtka Pirnar sada ima 176 zaposlenik­a, od toga 82 u Sloveniji i 94 u Bosanskom Petrovcu.

 ??  ?? U Kini su već pronašli prvog velikog kupca odnosno zastupnika koji će prodavati njihova vrata
U Kini su već pronašli prvog velikog kupca odnosno zastupnika koji će prodavati njihova vrata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia