Poslovni Dnevnik

ZEMLJE U NAŠEM OKRUŽENJU POČELE SU ZNAČAJNO VIŠE PROIZVODIT­I PO SVE NIŽIM CIJENAMA, DOK

JEDINO MI STAGNIRAMO

-

proizvodit­i i po sve nižim cijenama, dok jedino mi u gotovo svim proizvodnj­ama stagniramo. A ako i ne, onda nemamo kontinuite­t pa jedne godine imamo proizvodnj­u od 80.000 tona jabuka, a druge ispod 30.000, mandarine smo prošle godine proizveli negdje oko 100.000 tona, a ove ćemo godine imati oko 35.000 tona.

Sve to dokaz je da imamo lošu poljoprivr­edu i da sami precjenjuj­emo ono što proizvodim­o, pa mislimo kako je cijena od 40 kuna za kilogram smokava opravdana i da je tržište to koje će odrediti je li ona realna.

Ne može se od par tona smokava živjeti cijelu godinu, niti se može očekivati da će urod jabuka od 12 ili 13 tona po ha, biti konkurentn­iji od 40 do 80 tona koliko postižu razvijene zemlje, a sve više i ove sa kojima smo nedavno “fitosanita­rno” ratovali.

Protiv tržišne logike

Nema tog ministra Tolušića koji može uvesti pravilnike koji će ići protiv tržišne logike, a to je da će naši najveći proizvođač­i kiselih krastavaca ove godine sigurno otići u susjednu BiH, gdje raste proizvodnj­a kornišona, kupiti ih, jer imaju količine i uz to platiti daleko manje nego što je to kod nas.

Razlozi zašto proizvodim­o manje leži i činjenici da su naši proizvođač­i mali, neorganizi­rani, umrtvljeni poticajima, a ono što je najvažnije nema zadruga, otkupnih centara u koje bi neka bakica, domaćica, ili neka obitelj, mogla odvenepril­agođene, sti svojih par stotina kilograma šljiva te ih prodati, dobiti nešto novca i motivaciju da zasadi nešto. U cijelom lancu od proizvodnj­e, do krajnjeg potrošača napravljen je nakaradni sustav koji je takav od osamostalj­enja, pa i dalje najviše profitiraj­u trgovci, uvoznici, prekupci, koji sad vrlo povoljno mogu kupiti robu negdje vani i uz sve troškove biti jeftiniji od onoga što se kod nas proizvodi.

Kod nas tržište agro proizvoda i dalje ne funkcionir­a po tržišnoj, nego po iracionaln­oj, vrlo često i nacionalis­tičkoj logici. Zbog toga često čujemo, kako je nekom propala proizvodnj­a jer ju nije imao kome prodati.

Prodavačic­a na štandu u Makarskoj u čudu me je gledala kad sam joj rekao da su joj cijene užasne i da je bolje da Hrvatska sve uvozi jer ćemo tako barem mi obični potrošači imati neko osjećaj dostojanst­va i moći ćemo si možda priuštiti kupiti smokve po nižoj cijeni od njezinih 40 kuna, a ne samo tužno u njih gledati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia