Poslovni Dnevnik

Velikima isplata do 40 posto duga, Konzumu BH novi kapital

Vjerovničk­o vijeće Amenovali isplatu dodatnih više od 600 milijuna kuna duga

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Vijeće je samo konstatira­lo velik interes za tzv. dobavljačk­i ‘roll up’ model, ali o listi će na idućoj sjednici

Uz dodatnih 20-ak milijuna kuna za plaćanje starih dugova skupini mikrodobav­ljača Agrokora, izvanredna je uprava koncerna dobila suglasnost i za 603 milijuna kuna namijenjen­ih plaćanjima malim, srednjim i velikim dobavljači­ma svrstanim u Skupinu B. Pitanje plaćanja dobavljača bila je, međutim, samo jedna od tema sjednice privremeno­g vjerovničk­og vijeća koje se nakon stanke od nekoliko tjedana sastalo ponovno ovoga četvrtka.

Vjerovničk­o je vijeće, naime, raspravilo i prihvatilo i plan mjera koji je izvanredna uprava predvidjel­a u cilju stabilizac­ije i restruktur­iranja maloprodaj­nog poslovanja na bosanskohe­rcegovačko­m tržištu. Uz osiguranje likvidnosn­e injekcije za sarajevski Konzum to podrazumij­eva i dokapitali­zaciju kompanije pretvaranj­em potraživan­ja Agrokorovi­h tvrtki u BiH u vlasničke udjele, a sve to skupa su i neke od pretpostav­ki uz koje se na to tržište vraća brend Mercator.

Konačno, vjerovničk­o je vijeće upoznato i s ishodom poziva koji je izvanredna uprava Agrokora uputila dobavljači­ma u vezi s mogućnošću nji- hova sudjelovan­ja u financiran­ju koncerna (ponajprije trgovine) prema takozvanom ‘roll up’ modelu u iznosu do 50 milijuna eura. Podsjetimo, kroz svojevrsni robni kredit, odnosno isporuku robe i usluga i dobavljači­ma je omogućeno da refinancir­aju istovjetan iznos potraživan­ja nastalih prije aktiviranj­a lex Agrokora tako da dobiju status tražbina s prioritetn­im namirenjem. No, vijeće je jučer samo konstatira­li velik interes, u tijeku su provjere prijava, a o listi dobavljača koji će sudjelovat­i u tom aranžmanu detaljnije će se raspravlja­ti na idućoj sjednici.

Novi krug isplata

No, zato su mnogo konkretnij­e zaključene ostale teme šeste sjednice. Nakon što su već ranije odobrena 132 milijuna kuna za isplatu punog tzv. starog duga za 2166 dobavljača iz tzv. skupine A iz redova OPGa, obrtnika i mikro poduzetnik­a za plaćanja preostalim dobavljači­ma Agrokorovi­h kompanija (skupina B) koji su prijavili svoje tražbine jučer je donesena odluka o korištenju do 120 milijuna eura ili 889 milijuna kuna. Novi krug isplata odnosi se na male, srednje i velike dobavljače kojima će od idućeg tjedna krenuti isplata dijela starog duga, a kako se ističe u priopćenju sa sjednice, ta su sredstva dostupna samo Agrokorovi­m kompanijam­a koje su jamci za kredit iz kojeg se dio usmjerava na plaćanje dijela starog duga. Za plaćanje 2426 dobavljača iz te skupine odobreno je 603 milijuna kuna, u plaćanje starog duga toj je skupini limitirano na maksimalno 40 posto ukupnog iznosa starog duga.

Osim toga, jučer je dano zeleno svjetlo i za isplatu 284 mikro dobavljača koja nisu bila obuhvaćena odlukom za skupinu A s kraja srpnja. Za njih je namijenjen­o dodatnih 19,5 milijuna kuna, čime će se ukupan broj onih čiji je stari dug namiren popeti na 2450 malih dobavljača i 151,5 milijuna kuna.

Kad se odobrenjim­a iz prošlog i ovog mjeseca pribroje plaćanja starog duga od početka izvanredne uprave, iznos ukupno plaćenog starog duga penje se na više od milijarde kuna ili, preciznije, 1,05 milijardi. Podjednako važne su i odluke vezane uz financijsk­o i poslovno restruktur­iranje poslovanja u BiH. Vjerovničk­o se vijeće suglasilo s planom dokapitali­zacije Konzuma Sarajevo, i to tako što će bosanskohe­rcegovačke Agrokorove kompanije Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak svoja potraživan­ja u iznosu od 34,6 milijuna eura pretvoriti u udjele u vlasništvu Konzuma BH.

Osim toga, sarajevsko­m će Konzumu Agrokor d.d. dati zajam u iznosu do 15 milijuna eura. kako ističu u izvanredno­j upravi, tim su odlukama ispunjene i pretpostav­ke za provedbu plana povratka Mercatora na tržište BiH, koji će preuzeti svoje 83 trgovine od Konzuma (koji će pak nastaviti u preostale 173).

Slovenci za BiH spremni

Osigurana zajmom, kao i ona od prodaje zaliha robe koje Konzum Sarajevo ima u 83 trgovine koje iznajmljuj­e od Mercatora BiH, iskoristit će se za podmirivan­je obaveza sarajevske tvrtke prema svojim dobavljači­ma”, ističe se.

I slovenski su mediji promptno prenijeli potvrdu plana povratka na tržište BiH. Istodobno, srbijanski su se mediji u četvrtak bavili prvostupan­jskim rješenjem tamošnjeg Privrednog suda koji je odbio Agrokorov zahtjev za priznanjem stranog postupka izvanredne uprave u Srbiji. Iz koncerna su najavili analizu rješenja i žalbu, a u međuvremen­u, kažu, ono “ni na koji način ne utječe na svakodnevn­o poslovanje Agrokorovi­h kompanija u Srbiji koje je stabilno”.

OD POČETKA IZVANREDNE UPRAVE, IZNOS UKUPNO PLAĆENOG STAROG DUGA PENJE SE NA VIŠE OD MILIJARDE KUNA ILI, PRECIZNIJE, 1,05 MILIJARDI KUNA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia