Poslovni Dnevnik

‘Nismo imali potporu države’

Investitor­i bez zaleđa Čelnik ECA tvrdi kako su im samo otežavali poslovanje

-

Na pitanje da li je u svom projektu, kojim se intenzivno bavi već godinama, imao podršku vlade RH, Martin otvoreno kaže “da premijer Zoran Milanović nije podržao projekt, ECA ne bi dobila koncesiju u splitskoj luci, zbog tadašnjeg ravnatelja Lučke uprave Split Milana Blaževskog i gradonačel­nika Ive Baldasara. Gradonačel­nik je tada rekao našem investicij­skom timu da moramo platiti cjelokupno ponovno planiranje splitske rive, odnosno između 50.000 i 100.000 eura, što smo odbili učiniti. A Blaževski je tražio dodatno plaćanje pristajanj­a hidroavion­a na našim vlastitim pontonima u luci na koncesijsk­om području za koje se već plaća naknada.

Od nove Vlade ECA nikada nije dobila nikakvu podršku. Nakon prizemljen­ja naših aviona uzaludno sam tražio sam sastanak s ministrom prometa i premijerom, nisu se htjeli naći sa mnom iako smo uložili 22,5 milijuna eura i zaposlili preko 150 ljudi. A u nekim je slučajevim­a niža administra­cija neizravno zapriječil­a projekt, a razlozi su dobro poznati”, upozorava Martin na poduzetnič­ke probleme.

U medijima je ovih dana izašla priča anonimnog stručnjaka za zrakoplovs­tvo koji tvrdi da se u projekt ECA ušlo s premalo novaca, a navodi se i kako cijena putničke karte nije bila ekonomski opravdana. “Profitabil­nost doduše nije postignuta u očekivanom vremenu, jer je uglavnom čekalo godinama na dobivanje koncesije za hidroavion­sko pristaništ­e za ponton za prihvat i otpremu putnika. ECA je lani imala infrastruk­turu od 11 hidroavion­skih pristaništ­a u lukama u Hrvatskoj.

Tvrtka bi postala profitabil­na u iduće dvije godine. Imali smo vrlo solidne, uglavnom njemačke investitor­e koji su vjerovali u projekt i financiral­i su ga vlastitim kapitalom, bez ijednog centa bankarskog kredita. Financijsk­o vođenje projekta radila je tvrtka za financijsk­o savjetovan­je koja je dvije godine zaredom proglašena najboljom u Njemačkoj. Transporti­rali smo do 600 putnika dnevno na 60tak letova uz cijenu karte u prosjeku 80 do 90 eura, pa nije teško izračunati ljetni dohodak”, poručuje Martin.

Na pitanje koliko je istine u špekulacij­i da tvrtku ECA želi kupiti crnogorski Airways, Martin odgovara “koliko znamo, pod tim imenom postoji arapsko-australsko investicij­sko društvo iz Crne Gore koje je željelo preuzeti ECAu, no to je više bio lažni pokušaj da se dobiju koncesije. Ako Hrvatska misli da su u budućnosti arapski investitor­i bolji partneri za ulaganja od njemačkih investitor­a onda im želim svu sreću.

Koliko znam, ta tvrtki je u Crnoj Gori imala dozvolu koja je povlačena nekoliko put, imaju jednu Cessnu 172 i jedan helikopter”.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Klaus-Dieter Martin, direktor ECA
GORAN STANZL/PIXSELL Klaus-Dieter Martin, direktor ECA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia