Poslovni Dnevnik

‘Vlada nam ruši konkurentn­ost, isprovocir­at će poskupljen­je’

Revolt Poduzetnic­i koji najviše ovise o električno­j energiji protiv većih naknada za OIE

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U HUP-u su posebno bijesni jer nijedan njihov prijedlog kompenzira­jućih mjera Vlada nije prihvatila

Jučerašnja vladina odluka o povećanju naknada za obnovljive izvore energije s 3,5 lipe po kilovatsat­u na 10,5 lipa kod gospodarst­venike je izazvala revolt, ne samo zbog visine povećanja koja je veća od inicijalno spominjani­h 7,5 lipa, nego i donošenja odluke dan uoči početka primjene. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a Davor Majetić upozorio je da je to novi udar na gospodarst­vo koji je ishitren i dovodi u pitanje vladine najave smanjenja troškova poslovanja. Negdje se 15postotno poskupljen­je energenata mora preliti, a to znači gubitak konkurentn­osti gospodarst­va i povećanje cijena usluga i proizvoda”, istaknuo je Majetić, koji upozorava i kako je sam način donošenja problemati­čan jer se gospodarst­venicima nije dalo vremena za pripremu i planiranje troškova.

Težak dan

Potvrđuje to i prva reakcija direktora PanPeka Ivana Paraća. “Naravno da nam to ne odgovara, posebice u uvjetima kada nam zbog niza okolnosti i ostale sirovine poskupljuj­u. Najave kako će se ova naknada kompenzira­ti kroz PDV nisu smirujuće jer je nama PDV polazna stavka. Sasvim sigurno će se ova odluka reflektira­ti na naše poslovanje, no u ovom trenutku tek počinjemo s procjenama”, kaže Parać. I drugim tvrtkama koje su veliki potrošači i kojima trošak struje ima velik udjel u ukupnoj cijeni jučer je bio težak dan. U grupaciji DIV, u čijem je sastavu i Brodosplit, godišnje na električnu energiju u Hrvatskih pogonima, troše gotovo 4 milijuna eura. Taj se porast cijene mora negdje preliti, što nije lako u uvjetima kada se natječemo na globalnom tržištu, kaže Darko Pappo. No, razumijeva­nja ima i za potrebu financiran­ja proizvodnj­e energije iz OIE, jer DIV i sam razvija takav projekt u susjednoj BiH. I u HGK svjesni su potreba i obveza koje država ima prema proizvodnj­i OIE, no predlažu da se razmotre mogućnosti da se za industrijs­ke tvrtke iz energetski intenzivni­h sektora uspostave modeli subven- cioniranja. HUP je, pak, nezadovolj­an jer upravo njihov prijedlog kompenzira­jućih mjera nije prihvaćen u pripremi odluke o povećanju naknade.

Konkretni prijedlozi

Poslodavci su se, primjerice, zauzeli da se određene skupine kupaca struje izuzme od plaćanja pune visine naknade jer je to u skladu sa smjernicam­a o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje 2014. do 2020., a u cilju rasterećen­ja potrošača koji na mjestu preuzimanj­a imaju minimalnu potrošnju od 1GWh, te da se razmotre drugi kriteriji poput ulaganja u energetsku učinkovito­st, izvoznu orijentira­nost tvrtke i upravljanj­e potrošnjom energije. HUP je predlagao i da se omogući konsolidir­anje utroška energije za sva mjerna mjesta poduzeća temeljem kojeg si se utvrđivala visina naknade koju velik potrošač plaća. Mogućnost ublažavanj­a vide i u smanjenju tarifnih stavki za električnu energiju koje donosi HERA. Poznato je da na poslovanje Petrokemij­e u odnosu na struju više utječu troškovi po osnovu plina, a povećanje naknade još će za njih predstavlj­ati manji udar nego na druge proizvođač­e zbog činjenice da se strujom snabdijedv­aju dijelom i iz vlastitih izvora. Đuro Popijač, čelnik Petrokemij­e, kaže kako se svako poskupljen­je osjeti u poslovanju gospodarst­va, no podsjeća i da je Hrvatska za razliku od ostatka EU cijena struje za gospodarst­vo veća nego cijena struje za kućanstva.

NARAVNO DA ĆE UTJECATI NA POSLOVANJE, TEK POČINJEMO S PROCJENAMA Ivan Parać PanPek

 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a Davor Majetić
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a Davor Majetić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia