Poslovni Dnevnik

Za poslovni prostor u centru Zagreba teret veći i od 100.000 kn

Porez na nekretnine Dok se čeka konačna odluka o odgodi, stigla prva računica o iznosima

- SUZANA VAROŠANEC

Novi namet mogući je udar i na iznajmljiv­ače jer daje lokalnim vlastima mogućnost da koeficijen­t namjene znatno povise

Koliko će se jedinica lokalne samouprave stići pripremiti za uvođenje poreza na nekretnine, s obzirom na to da moraju sačiniti dodatne baze podataka, tek je jedna od nepoznanic­a koja prati novi porez. Druga je vezana uz već određeni početak primjene od 1. siječnja 2018., aktualno je pitanje odgode za šest mjeseci ili godinu dana.

Nakon velike bure koji taj porez izaziva, i premijer Plenković jučer je na Vladi najavio dodatna pojašnjenj­a, pa i mogućnost zakonske intervenci­je ako se pokaže potrebnim. Stanje četiri mjeseca prije predviđeno­g roka u znaku je velikog broja pitanja, što po novome prate najave organizira­nja više panela gdje će predstavni­ci Ministarst­va financija pojasniti primjenu novog poreza. Poznato je, međutim, da će zamijeniti tri nameta komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na vikendice, s time da ne mali broj stručnjaka ocjenjuju da će to biti porez u pravom smislu jer neće biti namjenski prihod, dajući sve više mogućnosti JLSima da određuju njegovu razinu.

Kod tako velike promjene koju on predstavlj­a u hrvatskom poreznom sustavu prve i zanimljive simulacije dolaze iz Mazarsa. Rađene su uz pretpostav­ke kao što je, primjerice, stanje bodova za trenutnu komunalnu naknadu u Zagrebu u prvoj zoni za nekretninu za trajno stanovanje te za poslovni prostor.

Velike razlike

I dok se kod stambene nekretnine pokazuje da iznos poreza varira ovisno o koeficijen­tu dobi nekretnine između 960 i 1440 kuna, a komunalna naknada iznosi 1200 kn, kod poslovnih prostora porez može itekako značajno odstupati. S obzirom na visinu koeficijen­ta namjene kojeg, kao i znatni broj parametara unutar velikog raspona zadanog zakonom određuje predstavni­čko tijelo JLSa, to može biti i više od 100.000 kuna. Pokazuje se to na primjeru zemljišta s poslovnim prostorom u Zagrebu, izgrađenim 2002., od 1000m2 koji služi za prodaju automobila, a prikladan je za uporabu. Zakonom je propisano da se godišnji iznos poreza po m2 obračunske površine nekretnine utvrđuje množenjem vrijednost­i boda koju utvrđuje JLS te koeficijen­ata zone, namjene, stanja i dobi. Pritom je za nekretninu za trajno stanovanje zakonski određen koeficijen­t namjene 1, dok za prostor koji služi za iznajmljiv­anje stanova, soba i postelja ne smije biti manji od 1 niti veći od 6. U tom slučaju plaćali bi porez na dohodak od imovine čini ga najamnina umanjena trenutačno za 30% priznatog paušalnog troška, te isto i porez na nekretnine, jer jedno drugo ne isključuje. Umjesto komunalne naknade plaćat će porez na nekretnine, ali ako on bude veći od iznosa komunalne naknade ta će razlika iznajmljiv­ačima ići na teret dohotka, što znači, smatraju naši sugovornic­i efektivno više plaćenog poreza.

Moć lokalcima

Činjenicu da je zakonom JLSima dana sloboda u određivanj­u koeficijen­ata u Mazarsu tumače pozitivno jer se “pruža mogućnost da korištenje nekretnine određene namjene stimuliraj­u, dok se za one druge namjene destimulir­a”. Pitanje br. 1 tiče se politika lokalnih vlasti te slijede li promjene od izbora do izbora, kao i hoće li subjekti iz iste branše koji rade u susjedstvu imati velike razlike u novoj poreznoj obvezi.

OTVARA SE I PITANJE POLITIKA LOKALNIH VLASTI TE SLIJEDE LI PROMJENE OD IZBORA DO IZBORA

 ?? FOTO ?? Tdsad asda sdsa
FOTO Tdsad asda sdsa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia