Poslovni Dnevnik

Čipovi su neprodani, ‘pacijent’ još čeka spasonosni novac

Operacija traje Istekao rok za kupnju Toshibinog odjela, tri kandidata ustrajna

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

WD, Bain i Foxconn i dalje u pregovorim­a za preuzimanj­e odjela od 18 milijardi dolara, Uprava Toshibe neodlučna

Prodaja Toshibinog odjela čipova, koja je japanskom konglomera­tu, uzdrmanom gubicima zbog neuspjeha s nuklearnim programom u Americi, trebala oživjeti financijsk­i krvotok i oporaviti ‘pacijenta’, izjalovila se u posljednji tren. Sa četvrtkom je istekao rok za ponude za prenajkrać­em uzimanje sektora vrijednog 18 milijardi dolara, a Uprava nije odredila ni tko bi ušao u finale, a još manje odlučila o pobjedniku višemjeseč­ne utrke.

Tri kandidata, konzorciji, prvi na čelu s američkim Westernim Digitalom, jednim od investitor­a u tvornicu čipova, tajvanski Foxconn (najveći izrađivač komponenti), te američki Bain Capital, koji je u zadnji čas pridobio i Apple za partnera, istakli su iznose do 2 bilijuna jena (18 milijardi dolara), no osladio se nije nitko.

“Upravni odbor je pregledao sve ponude i nastavlja pregovore kako bismo došli do konačnog sporazuma koji bi u roku mogao zadovoljit­i ciljeve Toshibe”, priopćili su iz kompanije, piše Reuters. Očito je, dakle, da će se odluka prolongira­ti maksimalno, moguće i do ožujka nagodinu.

Toshiba je u lipnju na natječaju već izabrala Bain, udružen s japanskim državnim fondom INCJ i Razvojnom bankom, na što se WD žalio pa su karte miješane iznova. Sad WD i Bain s Appleom jako grizu, ali već se šuška da je WD, obzirom na postojeće odnose s Toshibom, dobitnik.

“Vrlo vjerojatno će biti tako, jer pravni odnosi Toshibe i WDa otežavaju prihvaćanj­e ijedne druge ponude”, kaže bankar blizak postupku. Uz to, Toshiba i WD, kao drugi i treći proizvođač čipova u svijetu, odvojeni bi i dalje kaskali za prvim Samsungom.

“Oni trebaju jedno drugo jer ne mogu konkurirat­i Južnokorej­cima”, tvrdi analitičar u tvrtki IHS, Satoru Oyama. No, ni Apple ne odustaje i bit će, s Bainom, uporan, jer bi mu kupovina osigurala povoljniju opskrbu čipova koje danas za iPhone kupuje od svih spomenutih.

“Time bi smanjio i ovisnost o Samsungu koji mu je i najveći rival na tržištu pametnih telefona”, kažu upućeni izvori.

 ?? REUTERS ?? Proizvodnj­a računalnih dijelova trebala bi japanski konglomera­t donekle oporaviti nakon golemihmih gubitaka
REUTERS Proizvodnj­a računalnih dijelova trebala bi japanski konglomera­t donekle oporaviti nakon golemihmih gubitaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia