Poslovni Dnevnik

Uber bi za tri godine mogao izaći na tržište kapitala

Velike ambicije Novi čelnik Dara Khosrowsha­hi najavio rast tržišnog udjela

- ANA BLAŠKOVIĆ

Unatoč 1,75 mlrd. dolara prihoda i rastućem biznisu, Uber je u drugom kvartalu imao 645 mil. dolara gubitka

Nakon što je američki Uber nakon niza protresa u kompaniji i rekordnih gubitaka promijenio vodstvo, novi čelnik Dara Khosrowsha­hi u razgovoru sa zaposlenic­ima najavio je izlazak na burzu te promjenu poslovne kulture, prenosi Reuters. “Ova kompanija se mora promijenit­i”, poručio je Khosrowsha­hi zaposlenic­ima, napomenuvš­i da poslovni model kojim su ostvarili dosadašnji uspjeh nije i onaj koji će ih podići na višu razinu.

Plan novog čelnika uključuje povećanje tržišnog udjela, kao i mogućnost provođenja inicijalne javne ponude dionica (IPO) kroz 18 do 36 mjeseci.

Niz skandala

Unatoč 1,75 milijardi dolara prihoda i rastućem biznisu, kompanija je u drugom kvartalu zabilježil­a rekordni gubitak od 645 milijuna dolara. Povijesno loš rezultat nije jedini problem Ubera jer su pred njim dvije pravosudne istrage; jedna za upotrebu softvera koji je Uberovim vozačima omo- gućavao “nevidljivo­st” od policije, a druga za podmićivan­je stranih dužnosnika. Također, najveći dioničar Benchmark (koji je u Uber investirao u fazi startupa) pokrenuo je ravnu bitku protiv suosnivača i bivšeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka zbog manipulaci­ja nad kontrolom upravnog odbora. U međuvremen­u niz je ključnih menadžersk­ih pozi- cija ostalo ispražnjen­o, poput glavnog direktora za financije, marketing...

Tektonske promjene

Uber je danas evaluiran na 69 milijardi dolara na obećanju da je tehnološka kompanija kakva se događa jednom u generaciji. Tržište smatra da je, unatoč problemima, Uber na putu da ostvari ambicije zahvaljuju­ći tektonskim promjena u industriji, konkretno pozivanjem vožnji i prvim vozilima koja prometuju bez vozača. Prošle godine od rezervacij­a je uprihodio 20 milijardi dolara, a ta brojka raste iz kvartala u kvartal. Stavi li Khosrowsha­hi rezultat pod kontrolu, IPO Ubera mogao bi biti vrlo interesant­an globalnim ulagačima.

 ?? PD ?? Stavi li Khosrowsha­hi rezultat pod kontrolu, IPO Ubera mogao bi biti vrlo interesant­an
PD Stavi li Khosrowsha­hi rezultat pod kontrolu, IPO Ubera mogao bi biti vrlo interesant­an

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia