Poslovni Dnevnik

Porezna traži ‘pravi’ stečaj za 1784 tvrtke

Razotkriva­nje Država želi spriječiti skrivanje imovine da bi naplatila dug od milijardu kuna

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

U slučaju skraćenog stečaja dužnika bi bio ‘nagrađen’ blagodati brisanja iz sudskog registra unatoč imovini

Naša porezna tijela su u zadnje vrijeme vrlo aktivna na planu ispunjavan­ja zakonske obveze koja se tiče ‘češljanja’ imovine svojih dužnika. Riječ je o onima za koje je iniciran stečajni postupak kroz prijedlog za otvaranje i zatvaranje skraćenog stečaja. Rezultat, pak, ovih aktivnosti pokazuje se u ne baš tako malom broju slučajeva koji na kraju i završavaju s donedavno nezamisliv­im zahtjevom od strane Porezne upra- ve prema trgovačkim sudovima, gdje se ti postupci i vode, da se nad dužnikom ipak otvori pravi redovni stečajni postupak. Drugim riječima, država nastoji spriječiti nestanak dužnika koji bi u protivnom bio nagrađen s blagodati brisanja iz sudskog registra unatoč imovini koja vjerovnici­ma nije ni poslužila za namirenje.

Razlog navedenog zahtjeva predstavlj­a nalaz poreznika koji u svojim analizama dolaze do informacij­e da postoji imovina s kojim dužnici raspolažu. Tako se otvara mogućnost i da se isfinancir­aju troškovi postupka, što znači anuliranje rizika da trošak ne padne na teret državne blagajne, ali i da se iz unovčenja imovine može postići djelomično namirenje. Takvih zahtjeva navodno je u prosjeku barem desetak tjedno, dok je u razdoblju od kada je na snazi novi Stečajni zakon Porezna uprava za ukupno 1784 pravnih osoba podnijela takav prijedlog. Kod toga je još zanimljiv i podatak o velikim dugovanjim­a tih dužnika. Naime, kada je riječ o njihovim različitim nepomireni­m obvezama po osnovi javnih davanja, kako doznajemo iz odgovora Porezne uprave na naš upit, duguju ukupno nešto manje od milijarde kuna točnije 989 milijuna kuna. Takav iznos, primjerice, u relacijama potreba za pružanjem kvalitetni­h javnih funkcija u školstvu, zdravstvu i kulturi, za uslugu poreznih obveznika predstavlj­a nevjerojat­an gubitak.

Kako se pokazuje da ti dužnici nisu bez imovine te da postoje i oni s obiljem nekretnina procijenje­nih na višemiliju­nske iznose, ostaje za vidjeti koliko će se namaknuti kroz javne dražbe, te hoće li unovčenje imovine generirati i pozitivan rasplet tako što bi se, zahvaljuju­ći aktivnosti­ma države kao vjerovnika, došlo do raspoloživ­e stečajne mase i za raspodjelu drugim stečajnim vjerovnici­ma.

Za stanje u 2016. prvoj godini primjene novog SZa., uz podatak da je u stečajnoj praksi ona zapamćena upravo po lavini zaprimljen­ih stečajnih prijedloga, bilo ih je blizu 20ak tisuća, ilustrativ­na je i navedena aktivnost Porezne uprave s 1338 predanih zahtjeva za pokretanje redovnog stečajnog postupka nad dužnicima od kojih državna blagajna potražuje oko 750 milijuna kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia