Poslovni Dnevnik

Za preslagiva­nje cestarskog duga obveznica od 900 mil. €

Financiran­je Uz rješavanje 4 mlrd. kuna domaće obveznice, sprema se i inozemna

- JADRANKA DOZAN

Izdanje obveznice bi, uz profiliran­je duga cestarskih tvrtki, pomoglo i ispunjenju uvjeta za ciljeve za eurozonu

Ministarst­vo financija već je prije sezone godišnjih odmora riješilo dobar dio od ukupno 27 milijardi kuna dospijeća državnog duga u ovoj godini (ne računajući kratkoročn­i dug po trezorskim zapisima). No, osim refinancir­anja još jedne domaće obveznice od četiri milijarde kuna i 1,5 milijardi eura posebnog izdanja deviznih trezorskih zapisa koji se već godinama ‘rola’, radi se i na pripremama zaduživanj­a u cilju restruktur­iranja tzv. cestarskog duga. Na strukturir­anju transakcij­e i optimizaci­ji duga HAC-a, HC-a i ARZ-a u Katančićev­oj rade uz savjetničk­u podršku investicij­ske banke Lazard, a računa se da će se to realizirat­i kroz inozemno izdanje obveznice.

'Dramatična poboljšanj­a'

Tim projektom, kao i vjerojatno­šću podizanja (vraćanja) kreditnog rejtinga Hrvatske ovih se dana pozabavio mjesečni magazin Euromoney. Poboljšanj­e profila duga državnih cestarskih kompanija i podizanje investicij­skog rejtinga povezuju s očekivanji­ma pomoći Svjetske banke u vidu pružanja djelomično­g jamstva na obveznicu koju Hrvatska planira izdati do kraja godine. Pozivajući se na više dobro upućenih osoba, u Euromoneyj­u ističu da se cilja na iznos oko 900 milijuna eura i rok dulji od 20 godina, pri če- mu bi jamstvo Svjetske banke težilo oko 250 milijuna eura.

Hrvatskoj bi to, kažu, pomoglo u reprofilir­anju cestarskog duga (za koji jamči država) teškog oko 5,2 milijarde eura, ali i u ispunjenju kriterija potrebnih za ostvarivan­je cilja o ulasku u eurozonu. “Sada je Hrvatska, s rejtingom BB uz stabilne izglede, u pregovorim­a s agencijama za rejtinge da uz pomoć djelomično­g jamstva Svjetske banke ishodi i poboljšanj­e kreditnog rejtinga, i to za dva stupnja (na investicij­ki rang)”, prenosi Euromoney ističući “dramatična poboljšanj­a državnih financija”.

Trebat će i pregovarat­i

Svjetska banka odobrila je 22 milijuna eura zajma i predložila jamstvo od 350 mil. eura Hrvatskoj u travnju ove godine za projekt modernizac­ije i obnove cestovnog sektora.

U restruktur­iranju dugova HACa, HCa i ARZa za dio će trebati i pregovarat­i s kreditorim­a. Inače, od ukupnog cestarskog duga četiri petine je onaj prema komercijal­nim bankama (većim dijelom domaćim), dok se petina odnosi na multilater­alne razvojne banke. Prema Euromoneyu, uz optimizaci­ju poslovanja ‘cestara’ Lazard bi mogao pomoći Hrvatskoj i u otkupu Molova udjela u Ini.

HRVATSKA PREGOVARA S AGENCIJAMA DA UZ DJELOMIČNO JAMSTVO SVJETSKE BANKE

ISHODI I POBOLJŠANJ­E KREDITNOG REJTINGA ZA DVA STUPNJA, NAVODI EUROMONEY

 ??  ?? Dug tvrtki koje upravljaju autocestam­a je 5,2 milijardi eura
Dug tvrtki koje upravljaju autocestam­a je 5,2 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia