Poslovni Dnevnik

HPE briše skupe grijehe iz prošlosti

-

Hewlett Packard Enterprise (HPE), nastao 2015. dijeljenje­m nekad moćnoga računalnog proizvođač­a hardvera i softvera HP-a na dvije sastavnice (druga je HP Inc.), učinio je korak prema stabilizac­iji poslovanja. HPE je razdružio softverski biznis, čime je “zatvorio vrata katastrofa­lne kupovine britanske tvrtke Autonomy 2011. i okrenuo se razvoju hardvera i softvera za podatkovne centre”, piše Reuters. Softverski dio je pripojen britanskom Micro Focus Internatio­nalu, što HPEu omogućava da se brže i lakše prilagodi rastućem tržištu korporativ­nog računarstv­a i usluga clouda, gdje vladaju Amazon i Microsoft.

“HPE želi pružiti usluge koje korisnici koriste i na svojim računalima i u cloudu”, objašnjava viši potpredsje­dnik kompanije zadužen za softver, Ric Lewis. Reuters podsjeća da se HP nije baš usrećio s Autonomyje­m, koji je platio 11 milijardi eura. Ono što je trebalo pomoći u transforma­ciji HPa u lidera softverski­h usluga pretvorilo se u težak promašaj.

“Jo š s e na ugovoru nije osušila tinta, kad je Hewlett-Packard morao otpisati i vrijednost od 8,8 milijardi dolara”, navode novinari, s aluzijom na HPov hardver pisače i tintu. Glavom je platio izvršni direktor Lee Apotheker, a tuženi su i neki šefovi Autonomyja Michael Lynch i Sushovan Hussain. HPE bi morao prestati trošiti vrijeme na pravdanje pogrešnih odluka, upozoravaj­u iz istraživač­ke kuće Forrester, dok iz Gartnera ističe da je tvrtki iz Silicijske doline sad izazov brzo razvijanje softvera za okruženja mješovitih data centara. Imaju, zaključuje, hardver, imaju i mreže, ali bitan je softver na kojem trebaju ustrajati.

 ?? PD ?? HewlettPac­kard Enterprise se nije usrećio s kupnjom britanskog Autonomyja
PD HewlettPac­kard Enterprise se nije usrećio s kupnjom britanskog Autonomyja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia