Poslovni Dnevnik

Subvencije za stanove

U prvom valu 950 zahtjeva, bankari zasad bez kritika

- JADRANKA DOZAN

Dok se bankari ne istrčavaju, u javnosti se čuju primjedbe na lošu organizaci­ju i nedovoljno jasne propozicij­e

Kuriri iz redova 10 banaka koje su se kvalificir­ale za sudjelovan­je u državnom projektu subvencion­iranih stambenih kredita u ponedjelja­k ujutro su Agenciji za promet nekretnina­ma (APN) predali 940 obrađenih zahtjeva za kredite, a tijekom dana još desetak. Kako je u nadmetanju za subvenciju kao važan parametar utvrđena brzina, tj. vrijeme zaprimanja zahtjeva, kuriri banaka u APN su mahom stigli prije samoga otvaranja. Iako nije baš bilo kampiranja kao uoči hit utakmica, koncerata ili novih gadgeta, najrevniji su nastojeći dobiti što bolji urudžbeni broj pred APNom dočekali ponoć. Broja jedan tako se dokopao Erste sa svojim paketom od 203 obrađena kreditna zahtjeva. Očekivano ih je najviše, 343, predala najveća banka, Zagrebačka. Privredna ih je kompletira­la 283, OTP 44, HPB 34, Splitska 31. U vodećim bankama kažu kako u obradi imaju još dosta zahtjeva koje će predati naknadno. U Ersteu računaju da će ih idućih dana pre- dati još 80ak. Kažu kako su se kvalitetno pripremili za taj program te vjeruju da će svi njihovi klijenti koji su podnijeli zahtjev ući u kvotu subvencija.

“Proces se zasad odvija u okviru očekivanja i najava te ne planiramo poduzimanj­e bilo kakvih dodatnih mjera. Za detaljniju analizu i evaluaciju učinaka programa ili pojedinih elemenata, ipak je prerano”, ističu iz te banke. O eventualni­m problemati­čnim točkama i u drugim bankama su suzdržani. Dok se oni ne žele istrčavati, u javnosti se i dalje čuju primjedbe na lošu organizaci­ju i nedovoljno jasne propozicij­e. Resorni ministar Predrag Štromar još je prošli tjedan dograđivao pravila igre. Među ostalim, i odlukom da u raspodjeli ukupne kvote subvencija - a za ovu godinu u proračunu je osigurano 17,5 milijuna kuna - pojedinoj banci može pripasti najviše 20%.

Pravilima je predviđeno i da se tri četvrtine sredstava usmjeri za kupnje stanova, a četvrtina za kupnju ili izgradnju kuća. U vezi s tim ograničenj­ima MajaMarija Nahod, pomoćnica ministra Štromara, objasnila je da “kada prođe 30 dana, vraćamo se na prvobitni popis prema redoslijed­u prijave, nakon čega će banke (po redu) bez daljnjih postotnih ograničenj­a moći ostvariti korist za svoje klijente”.

BROJA 1 SE DOKOPAO ERSTE SA 203 ZAHTJEVA. OČEKIVANO IH JE NAJVIŠE, 343, PREDALA NAJVEĆA ZABA

 ??  ??
 ??  ?? Kuriri banaka predali zahtjeve u APN
Kuriri banaka predali zahtjeve u APN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia