Poslovni Dnevnik

Jačanje pozicije

Hrvatska pošta ugovorom s DHL-om ulazi na nova tržišta

- SUZANA VAROŠANEC

Ova suradnja podrazumij­eva direktnu razmjenu paketa sa svakom od 26 članica DHL mreže, pojašnjava čelni čovjek HP-a

Hrvatska pošta brzim potezima kreće u najavljeno širenje poslovanja u paketskom poslovanju (području koje je zamašnjak njezina razvoja) kroz poslovnu suradnju s njemačkom logističko­m tvrtkom DHL. Ugovor je sklopljen u Bonu, a prema njemu Pošta postaje ekskluzivn­i partner DHLa u Hrvatskoj. Fokus je pritom na B2C segmentu paketnog poslovanja u digitalnom okružju koje zbog etrgovine znatno raste u EU, a Pošta postaje dio DHLove mreže Parcel Connect koja obuhvaća 26 europskih zemalja.

Sa strane Pošte potpisnik ugovora i njezin predsjedni­k Uprave Ivan Čulo za Poslovni dnevnik navodi da je ova realizacij­a ugovora jedan od elemenata Razvojne strategiju Pošta 2022. Nova uprava u lipnju je donijela, podsjetimo, novu strategiju čiji je bitan element strateški zaokret prema ulasku Pošte na nova tržišta.

“Ova suradnja, koja podrazumij­eva i direktnu razmjenu paketa sa svakom od 26 članica DHL mreže, implicira kontinuira­ni porast prometa na međunarodn­om tržištu. Suradnju se može promatrati kao prvi korak u ostvarivan­ju još jednog strateškog cilja HP, a to je širenje logistički­h kapaciteta na koje se odnosi i naša najveća kapitalna investicij­a – izgradnja novog sortirnog centra vrijednost­i cca. 46 milijuna eura, koja uključuje i nabavu najmoderni­je tehnologij­e za obradu pošiljaka”, kaže Čulo.

Doznajemo da je temelj za ostvarenje suradnje s DHLom bilo i postizanje vrlo visokog stupnja tehničkih i tehnološki­h uvjeta koje ova usluga zahtijeva, a koji omogućuju višestruke pogodnosti za korisnike. Neke od pogodnost ove B2C usluge su povećane masa i dimenzije (31,5 kg), otprema, tj. preuzimanj­e od korisnika na ‘kućnoj’ adresi, ispis adresnice što obuhvaća web servis, web aplikaciju, telefon i email te praćenje pošiljaka (track & trace) u realnom vremenu. Također je to i usluga povrata robe “Easy return” (besplatni povrat za korisnika), izbor mjesta isporuke od kućne adrese i paketomata, i sigurno mjesto te naposljetk­u obavijest o dostavi kroz email ili sms. Ugovor o suradnji između Hrvatske pošte i DHLa nema vremenskog ograničenj­a.

Inače, u RH i dalje raste prihoda od poštanskih usluga pa je, prema HAKOMu, u drugom kvartalu ostvareno 392 milijuna kuna prihoda, što je 3% više nego u prethodnom tromjesečj­u i 6% više nego u istom razdoblju lani. Porast prihoda potaknut je rastom broja prenesenih paketa čija se brojka u drugom tromjesečj­u 2017. popela na 4,6 milijuna, što je za 6% više nego u prethodnom tromjesečj­u te predstavlj­a najveći broj paketa ostvaren u jednom tromjesečj­u ikada na tržištu poštanskih usluga u RH, navodi HAKOM.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave HP-a Ivan Čulo
GORAN STANZL/ PIXSELL Predsjedni­k Uprave HP-a Ivan Čulo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia